- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.04.2009, 18:06)
Nervii plăcerii din piele, identificaţi de cercetători
O echipă de cercetători britanici a identificat un tip de fibre nervoase în piele care sunt implicate direct în mecanismul prin care organismul răspunde la plăcere, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Neuroscience, informează bbc.co.uk.
Urmărește
155 afișări
Nervii plăcerii din piele, identificaţi de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)
Aceste fascicule nervoase transmit către creier mesajele corespunzătoare senzaţiei de plăcere care se declanşează doar dacă pielea este atinsă cu o anumită viteză: 4-5 centimetri pe secundă.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Goteborg (Suedia) şi de la Universitatea din Carolina de Nord (Statele Unite) pe 20 de voluntari. În opinia oamenilor de ştiinţă, rezultatele studiului pot ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care atingerile contribuie la menţinerea relaţiilor interumane.
Timp de multe decenii, specialiştii au încercat să înţeleagă mecanismele prin care organismul uman simte durerea şi să identifice nervii implicaţi în transmiterea mesajelor dureroase către creier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Neuropatologia este o ramură a neurologiei care studiază maladiile care distrug sistemul nervos periferic şi care pot fi extrem de dureroase. Uneori pacienţii simt o mare durere chiar şi atunci când nu există niciun factor extern care să o provoace.
Cercetătorii care au condus acest studiu au încercat să înţeleagă senzaţia contrară - plăcerea. Ei au testat modul în care voluntarii reacţionează în momentul în care pielea de pe unul dintre antebraţe a fost atinsă, la viteze diferite.
Oamenii de ştiinţă au identificat fasciculele nervoase de tipul "C-tactil" care se activau în momentul în care voluntarii spuneau că simt o senzaţie plăcută.
Dacă mângâierile erau prea rapide sau prea lente faţă de viteza normală, atingerea nu era plăcută, iar fasciculele nervoase nu se activau.
Cercetătorii au descoperit că aceste fascicule nervoase de tipul "C-tactil" sunt prezente doar în porţiunile acoperite cu păr şi că nu există în zona palmelor. Ei au mai adăugat că viteza de atingere considerată de voluntari ca fiind plăcută este exact aceeaşi folosită de o mamă pentru a-şi consola bebeluşul care plânge sau de oamenii care îşi arată afecţiunea pentru partener.
Cercetătorii britanici consideră că acest proces face parte din mecanismele evolutive care susţin relaţiile dintre adulţi sau dintre părinţi şi copii.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe