- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (18.07.2012, 13:47)
- Florin Badescu ,
Neuroni funcţionali, creaţi din celule sangvine provenind din cordonul ombilical
Cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California şi de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona au reuşit să obţină neuroni funcţionali din celule sangvine provenind din cordonul ombilical.
Urmărește
803 afișări
Neuroni funcţionali, creaţi din celule sangvine provenind din cordonul ombilical (Imagine: Shutterstock)
Timp de peste 20 de ani, medicii din lumea întreagă au folosit celulele provenind din sângele din placentă şi din cordonul ombilical, prelevate după naşterea bebeluşilor, pentru a trata o serie întreagă de boli, de la cancer şi maladii imuntare şi până la bolile sangvine şi tulburările de metabolism, informează sciencedaily.com.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au descoperit o nouă metodă de folosire a unei proteine unice, cunoscută şi sub numele de "factor de transcriere", pentru a transforma celulele sangvine provenind din cordonul ombilical (CB) în celule neuronale. Această descoperire ar putea oferi în anii următori un tratament eficient contra unui număr mare de boli neuronale, inclusiv pentru accidentele vasculare cerebrale, traumele la nivelul creierului şi cele de la nivelul măduvei spinale.
Cercetătorii din California au demonstrat că aceste celule CB, prelevate din mezoderm - învelişul mijlociu al celulelor embrionare -, pot fi transformate în celule ectodermale, ce alcătuiesc învelişul exterior din care se dezvoltă creierul, măduva spinării şi celulele sistemului nervos. "Acest studiu arată pentru prima dată conversia directă a unei populaţii pure de celule sangvine umane provenind dintr-un cordon ombilical în celule neuronale, prin activarea forţată a unui singur factor de transcriere", a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Gene Expression Laboratory din cadrul Institutului Salk, coordonatorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Neuronii astfel creaţi au fost integraţi fără probleme în reţeaua neuronală a unor şoareci şi au fost capabili să transmită impulsuri electrice, la fel ca neuronii maturi.
Potrivit autorilor studiului, descoperirea ar putea fi folosită în viitorul apropiat în tratamentul unor boli grave, precum autismul, schizofrenia, maladia Parkinson şi maladia Alzheimer.
Celulele sangvine provenind din cordonul ombilical oferă o serie de avantaje în comparaţie cu celelalte tipuri de celule suşă. În primul rând, ele nu sunt celule suşă embrionare şi din acest motiv utilizarea lor nu generează controverse de natură etică. În al doilea rând, ele sunt mai flexibile decât celulele suşă adulte provenind din măduva spinării şi pot fi astfel mult mai uşor transformate în ţesuturi specifice. Colectarea de celule CB este sigură, nedureroasă şi nu generează riscuri pentru donator. În plus, aceste celule pot fi stocate în bănci de sânge pentru a fi putea fi folosite ulterior.
Studiul, realizat în colaborare cu Fred H. Gage, profesor la Laboratorul de Genetică al aceluiaşi Institut Salk, şi cu Alessandra Giorgetti de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona, a fost publicat pe 16 iulie în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe