- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.11.2010, 18:13)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nevăzătorii pot distinge forma obiectelor cu un nou implant de retină
Medicii germani au pus la punct un nou dispozitiv din gama implanturilor electronice retiniene, care le ajută pe persoanele nevăzătoare, devenite complet oarbe din cauza unei maladii ereditare, să distingă din nou forma obiectelor din jur.
Urmărește
837 afișări
Nevăzătorii pot distinge forma obiectelor cu un nou implant de retină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.
Cei trei pacienţi care au beneficiat de noul dispozitiv, numit şi "retină artificială", au fost capabili să recunoască formele obiectelor din jur, iar unul dintre ei a putut să se deplaseze singur într-o cameră, a ocolit o persoană aflată în faţa lui, a văzut poziţia acelor unui ceasornic, a recunoscut literele şi a putut să se folosească de ele pentru a alcătui diverse cuvinte. Pacientul a fost capabil, totodată, să distingă şapte nuanţe de gri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Acest dispozitiv, care, spre deosebire de altele, nu necesită o cameră externă, reprezintă cea mai nouă realizare din domeniul protezelor electronice vizuale.
Noul implant ar putea transforma complet vieţile a peste 200.000 de persoane din lume, care au orbit din cauza unei maladii ereditare a retinei numită "retinită pigmentară".
Retina conţine fotoreceptori - celule care absorb lumina -, transformând semnalul luminos într-un impuls electric, transmis ulterior creierului prin intermediul nervului optic.
Implantul înlocuieşte celulele (de tip con şi de tip bastonaş) distruse progresiv de retinita pigmentară.
Studiul prezintă rezultatele obţinute pe cei trei pacienţi - doi bărbaţi şi o femeie, în vârstă de 40 de ani, 44 de ani, respectiv 38 de ani -, nevăzători, care şi-au pierdut capacitatea vizuală cu cel puţin cinci ani înainte de implant.
Studiul a fost coordonat de profesorul Eberhart Zrenner, de la Institutul de cercetări oftalmologice din cadrul Universităţii din Tübingen (Germania).
Cercetătorii germani au anunţat cu această ocazie începerea unui alt studiu mai vast, realizat în mai multe clinici europene, pe 25 de pacienţi, care vor beneficia de o versiune îmbunătăţită a implantului.
Spre deosebire de primele modele experimentale de implanturi vizuale, noul prototip, plasat sub retină, nu necesită fixarea unei camere externe pe ochelarii pacientului, conectată la un microprocesor. Noul prototip foloseşte lumina naturală captată de ochiul uman şi are un grad de precizie mult mai mare.
Acest implant subretinian, fabricat de compania germană Retina Implant AG, conţine 1.500 de diode fotosensibile, amplificatoare şi electrozi, asamblate într-un microcip care transformă imaginile în impulsuri electrice transmise către creier.
Prin intermediul nervului optic, creierul pacientului primeşte astfel echivalentul unei imagini de 1.500 de pixeli.
Aceste proteze nu se adresează însă persoanelor oarbe din naştere, nici persoanelor al căror nerv optic a fost distrus sau pentru care degenerarea retiniană se află într-un stadiu prea avansat.
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe