Nivel record de topire a gheţurilor în Arctica şi Groenlanda

Calota glaciară din Groenlanda şi banchiza arctică au atins nivelurile de topire record înregistrate în anii precedenţi în perioada verii, însă cu aproximativ patru săptămâni mai devreme decât în mod tradiţional.

Urmărește
832 afișări
Imaginea articolului Nivel record de topire a gheţurilor în Arctica şi Groenlanda

Nivel record de topire a gheţurilor în Arctica şi Groenlanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calota glaciară a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) înregistrat la sfârşitul verii anului 2010, potrivit unui articol publicat de Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de ştiinţe ale atmosferei şi Pământului la City College din New York, în lemonde.fr.

"Împreună cu topirile care se vor produce în viitorul apropiat (în săptămânile care urmează, n.r.), se va înregistra un nou record", a spus cercetătorul.

Gheţarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternică aproape în toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire.

La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de sateliţii NASA au arătat că 97% din suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperită de un strat subţire de apă, un eveniment excepţional.

Rezultatele "indicelui de topire cumulată", care evaluează amploarea fenomenului de topire, provoacă nelinişte în rândul specialiştilor, a spus Tedesco. Fenomenul descris de NASA "a modificat proprietăţile fizice ale stratului de zăpadă, însă cel mai probabil nu a contribuit la ridicarea nivelului oceanului", aşa cum se întâmplă de obicei cu masa de gheaţă topită.

În paralel, National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din Statele Unite ale Americii a anunţat, pe 13 august, că întinderea banchizei arctice rămâne sub nivelul record (minim) înregistrat în 2007. Cu o lună înainte de sfârşitul sezonului estival, anul 2012 "se înscrie deja în rândul celor mai mici patru minime ale verii înregistrate de la începuturile observaţiilor realizate de sateliţi", spun specialiştii de la NSIDC.

Pe 13 august, banchiza arctică avea o întindere de 5,1 milioane de kilometri pătraţi, cu 2,7 milioane mai puţin decât media observată între 1979 şi 2000 şi cu 483.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât precedentul record, din 2007.

"Ritmul topirii, de la sfârşitul lunii iunie, a fost rapid, cu peste 100.000 de kilometri pătraţi zilnic", spun specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici