- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.10.2010, 16:18)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi indicii despre strămoşii îndepărtaţi ai omului, descoperite în Libia
Dinţii fosilizaţi ai unor maimuţe antropoide de talie mică, datând din urmă cu 38-39 de milioane de ani, au fost descoperiţi în Libia, aducând noi indicii despre originea africană şi asiatică a strămoşilor îndepărtaţi ai omului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Urmărește
49 afișări
Noi indicii despre strămoşii îndepărtaţi ai omului, descoperite în Libia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetători francezi şi libieni.
Originea antropoidelor reprezintă o sursă de mari controverse în rândul paleontologilor. Ipoteza unei origini africane a fost mult timp privilegiată, însă studiile recente, dintre care două au fost realizate în Myanmar şi în Thailanda, pledează în favoarea unei origini asiatice a acestor vieţuitoare, care au trăit în această parte a lumii în urmă cu peste 55 de milioane de ani.
Fosilele descoperite în situl Dur At-Talah din centrul Libiei complică şi mai mult acest scenariu. Ele au relevat existenţa a trei forme de antropoide africane, cele mai vechi cunoscute pe acest continent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Până de curând, se cunoştea un singur tip de primată antropoidă - ale cărei fosile au fost descoperite la Fayoum, în Egipt, şi la Bir-El-Ater, în Algeria -, veche de circa 37 de milioane de ani.
Graţie noilor fosile descoperite în Libia s-a ajuns la o vechime de 38-39 de milioane de ani şi la trei tipuri de antropoide, au explicat autorii studiului.
"Noile fosile au o vechime mai mare cu două milioane de ani şi ele provin de la trei tipuri de antropoide. Printre ele se află şi o formă asiatică, recunoscută deja de către specialişti. Deci această descoperire certifică ipoteza unei migraţii din Asia către Africa", au explicat cercetătorii.
În urma analizei dinţilor fosilizaţi descoperiţi în deşertul libian, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ei au aparţinut unor primate de talie mică. Greutatea exemplarelor adulte varia între 120 de grame şi 470 de grame.
"Erau primate, ele semănau mai mult cu uistiti decât cu şobolanii, aveau membre cu degetul mare opozabil, aveau unghii, nu gheare, o coadă care le ajuta să îşi păstreze echilibrul atunci când se căţărau în arbori sau când săreau de pe o creangă pe alta", afirmă autorii studiului.
Talia lor mică "validează ipoteza formulată pe baza descoperirilor asiatice, ţinând cont de faptul că începutul istoriei antropoidelor a fost marcat de un stadiu dominat de exemplarele de talie mică".
Fosilele descoperite în Libia provin "de la cei mai vechi reprezentanţi africani ai acestei linii de antropoide". După ce au apărut în Asia, aceste antropoide au migrat către Africa, considerat leagănul umanităţii, unde au găsit condiţii ideale, ce le-au permis să se diversifice şi să crească în dimensiuni.
Nu se ştie încă dacă cele trei grupuri identificate în Libia provin din Asia sau reprezintă rezultatul primei diversificări ce s-ar fi produs în Africa.
Cercetătorii franco-libieni înclină spre ipoteza "unei sosiri din Asia în trei grupuri". Ei se sprijină pe resturile fosile ale rozătoarelor descoperite în acelaşi sit arheologic, ce erau reprezentate la rândul lor de grupuri distincte.
"Avem impresia că este vorba de un val de populare a regiunii, destul de important, ce s-a produs fără îndoială în acelaşi timp", afirmă specialiştii, fără a putea preciza dacă motivul acestei migraţii a fost de natură geologică sau climatică.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe