Noi molecule eficiente în combaterea cancerului pulmonar

Noi molecule, testate pe şoareci cu rezultate promiţătoare în combaterea cancerului pulmonar şi în special a formelor de cancer devenite rezistente la tratamentele actuale, au fost descoperite de cercetătorii americani din Boston, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Noi molecule eficiente în combaterea cancerului pulmonar

Noi molecule eficiente în combaterea cancerului pulmonar (Imagine: Mediafax Foto)

Concluziile acestui studiu, realizat de o echipă de specialişti coordonată de Janne Pasi, de la Dana Farber Cancer Institute din Boston (SUA), vor fi publicate în numărul din 24-31 decembrie al revistei britanice Nature.

Noile molecule, inhibitori de enzime intracelulare implicate în diviziunea celulară, au permis încetinirea ritmului de creştere a tumorilor bronho-pulmonare ale şoarecilor incluşi în acest experiment.

Cercetătorii americani au realizat aceste teste pe tumori cunoscute sub denumirea de "macrocelulare" (carcinom cu celule mari, adenocarcinom şi carcinom epidermoid), care reprezintă 70%-80% din totalul cancerelor bronhopulmonare. În schimb, forma mai puţin frecventă (20%-25%) a cancerelor bronhopulmonare este cea "microcelulară".

Dintre cancerele pulmonare cele mai frecvente, unele tipuri prezintă mutaţii care antrenează activarea permanentă a unei proteine speciale - factorul de creştere epidermică.

Medicamentele care blochează receptorul acestui factor sunt utile, însă mutaţiile genetice se pot declanşa la nivelul tumorilor, putând să determine o rezistenţă la tratamentul primit de pacient.

Noul tip de inhibitori ai factorului de creştere epidermică, identificat de Janne Pasi, vizează exact aceste mutaţii. Noile molecule, car par promiţătoare, blochează în mod selectiv acest receptor, indiferent dacă mutaţia este prezentă de la început în tumoare sau dacă ea apare pe parcurs.

Cercetătorii americani speră că aceste molecule vor fi mai eficiente şi mai bine tolerate decât actuala grupă de inhibitori, din care fac parte Iressa şi Tarceva.

Medicamentele Iressa, produs de AstraZeneca, şi Tarceva, produs de Roche, sunt inhibitori de enzime ale receptorului factorului de creştere epidermică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici