- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (09.12.2012, 19:10)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noile norme de sănătate de la Uniunea Europeană: De ce sunt aditivii mai sănătoşi decât broccoli
Uniunea Europeană a autorizat o serie de reguli privind alimentaţia sănătoasă, pentru a desfiinţa percepţiile false sau nedovedite asupra mâncărurilor şi a băuturilor, precum promisiunile de pierdere în greutate sau cele privind buna funcţionare mintală sau sănătatea inimii.
Urmărește
5729 afișări
Noile norme de sănătate de la Uniunea Europeană: De ce sunt aditivii mai sănătoşi decât broccoli (Imagine: Shutterstock)
Regulile de Nutriţie şi Sănătate făcute publice de Uniunea Europeană privind alimentaţia sănătoasă demontează exemplele clasice de "regim sănătos", precum fructele, legumele, peştele gras, seminţele, ouăle, nucile şi carnea de pasăre, scrie Daily Mail.
În timp ce se presupune că decizia organismului european va afecta site-uri şi firme mari de produse care promit pierderea în greutate, dieteticienii se menţin reticenţi în privinţa schimbărilor. Potrivit acestora, multe dintre produsele regăsite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mâncăruri evident benefice nu pot ridica îndoieli privind efectele asupra sănătăţii, ca de exemplu sucul de roşii, mierea, seminţele de dovlec şi broccoli.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experţi al Comisiei Europene sunt următoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:
"Sănătos pentru inimă"
- Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezintă ingredientul activ din unele produse care pretind că reduc nivelul de colesterol.
Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sută lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau "colesterolul rău"), dar ingredientele sunt patentate, însemnând că se găsesc foarte greu.
Produsele care conţin grăsimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.
-
Vechi: Soia. În ciuda a diverse teste clinice care au demonstrat că produsele din soia pot menţine nivelul de colesterol din sânge la o valoare sănătoasă, constatarea a fost respinsă pentru că specialiştii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substanţe naturale din soia.
-
Părerea dieteticianului: Încă merită să consumăm mâncare de soia pentru sănătatea inimii, pentru că nu contează un detaliu ca provenienţa efectului cât timp ştim că există unul. Ovăzul , de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE.
"Menţin funcţionarea normală a intestinelor"
-
Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni vârstnici şi bebeluşi, îşi va face efectul dacă e servit într-o lingură mare. Cărbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulenţă.
-
Vechi: Probioticele
-
Părerea dieteticianului: Alegeţi soluţia naturală a prunelor.
"Te păstrează sătul pentru mai mult timp"
-
Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibră mai puţin cunoscută, a fost introdusă în evidenţa UE de substanţe sănătoase pentru că pretinde că menţine zahărul din sânge la un nivel stabil.
-
Vechi: Mâncarea cu index glicemic scăzut. Produsele alimentare bogate în proteine care se presupune că te păstrează sătul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru sănătate.
-
Părerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic scăzut, precum ovăzul, pastele, orezul integral şi seminţele de leguminoase, sunt în continuare bune, fără efecte secundare.
"Cresc energia"
-
Nou: Magneziul şi vitaminele B, ca riboflavina, B6 şi niacina. Acestea sunt acum adăugate în băuturile energizante - de obicei alături de stimulenţi precum cofeina.
-
Vechi: Ceaiul. În ciuda unor evidenţe pozitive care arată că nivelurile mici de cofeină, precum cele aflate în ceai, te înviorează, o avertizare de sănătate a fost dată doar în privinţa produselor cu doză ridicată de cofeină.
-
Părerea dieteticianului: Ceaiul este o sursă mai sănătoasă de cofeină decât băuturile energizante, întrucât nu conţine zahăr în mod natural.
"Menţin imunitatea"
-
Nou: Vitaminele A şi C sunt elementele nou adăugate, schimbarea însemnând, de exemplu, că un sirop care conţine fructe în proporţie de cinci la sută poate fi sănătos datorită adaosului de vitamine.
-
Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru că studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de experţi a considerat că era prea multă diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost şi ea respinsă, deoarece compoziţia ei variază în funcţie de sursă.
-
Părerea dieteticianului: Păstraţi lucrurile naturale. Morcovii şi spanacul sunt bogaţi în vitamina A, în vreme ce kiwi, portocalele şi napii furnizează suficientă vitamina D.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35