- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.03.2023, 13:41)
- Mihaela Ionita
Nouă metodă de descompunere a "substanţelor chimice veşnice" toxice. Ce au descoperit cercetătorii
- Cercetătorii de la o universitate canadiană au făcut o descoperire care, speră ei, va scurta dramatic durata de viaţă a miilor de "substanţe chimice veşnice" toxice care persistă în haine, articole de uz casnic şi în mediul înconjurător.
- Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au dezvoltat un material pe bază de silice cu capacitatea de a absorbi o gamă mai largă de substanţe chimice dăunătoare.
Urmărește
1927 afișări
Nouă metodă de descompunere a "substanţelor chimice veşnice" toxice. Ce au descoperit cercetătorii
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din British Columbia au anunţat miercuri că au dezvoltat un nou material pe bază de siliciu cu capacitatea de a absorbi o gamă mai largă de substanţe chimice dăunătoare, precum şi noi instrumente pentru a le descompune.
„Acest lucru este foarte interesant, deoarece putem viza aceste legături chimice greu de distrus şi le putem înlătura pentru totdeauna", a declarat cercetătorul Madjid Mohseni, care se concentrează pe calitatea şi tratarea apei.
Substanţele chimice, cunoscute şi sub numele de PFAS (substanţe per şi polifluoroalchilice), sunt folosite pentru suprafeţe antiaderente sau rezistente la pete, inclusiv pentru îmbrăcăminte, ustensile de gătit, produse antipete şi spumă de stingere a incendiilor. Dar sunt, de asemenea, recunoscute ca fiind greu de descompus în mod natural, ceea ce le conferă denumirea de "substanţe chimice veşnice".
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste substanţe chimice, despre care se presupunea cândva că sunt inofensive, sunt, de asemenea, legate de creşterea colesterolului, de dereglări hormonale, de infertilitate, de boli cardiovasculare şi de cancere, potrivit The Guardian.
„Ele se ataşează de proteinele din sângele nostru şi se pot acumula în corpul nostru, în special în ficat şi rinichi. Şi cu cât sunteţi mai în vârstă, cu atât mai mulţi PFAS aveţi în organism", a declarat Amira Aker, cercetător postdoctoral la Universitatea Laval, care nu a fost implicat în cercetarea UBC. „Şi putem, de asemenea, să transmitem substanţele chimice la un făt în creştere şi, astfel, chiar şi nou-născuţii au PFAS în corpul lor din momentul în care se nasc”.
În timp ce Canada s-a alăturat altor naţiuni în interzicerea fabricării acestor substanţe chimice, ele se găsesc încă în aparatele de uz casnic şi în produsele cosmetice, iar atunci când sunt aruncate, se pot infiltra în mediul înconjurător.
„Încă nu ştim, de fapt, cât timp le va lua unora dintre aceşti compuşi PFAS să se descompună, pentru că vor să-l creeze în anii 1940 şi încă există în mediul înconjurător", a spus Aker.
Remedii împotriva PFAS
Tehnologiile actuale folosesc adesea cărbune activ pentru a filtra substanţele chimice, dar în mare parte sunt capabile să vizeze doar ceea ce cercetătorii numesc versiunile "cu lanţ lung" ale PFAS, cele cu mai mult de şase legături de carbon. Totuşi, în urma interdicţiilor recente, industria s-a orientat către crearea de iteraţii cu "lanţ scurt" ale acestor substanţe chimice.
Aceste versiuni "sunt la fel de toxice şi rămân mai bine în apă. Şi, ca urmare, tehnologiile actuale, cum ar fi cărbunele activ, nu sunt la fel de eficiente", a declarat Mohseni.
Majoritatea filtrelor de apă de uz casnic folosesc carbon activ şi, ca urmare, ratează o gamă largă de substanţe chimice posibil dăunătoare.
De asemenea, echipa sa a descoperit că filtrele actuale concentrează substanţele chimice absorbite, creând o formă "foarte toxică" de deşeuri pe care consumatorii le aruncă la gunoi.
Astfel de filtre " nu rezolvă problema. O rezolvăm doar temporar şi lăsăm acele substanţe chimice să rămână în mediul înconjurător", a spus el.
Pentru a combate deficienţele în combaterea PFAS, echipa a dezvoltat un nou material absorbant de silicat care captează o gamă mult mai largă de substanţe chimice. De asemenea, materialul subţire poate fi refolosit în mod repetat.
Pentru a distruge substanţele chimice, Mohseni spune că cercetătorii folosesc fie procese electrochimice, fie fotochimice pentru a rupe legătura carbon-fluor. Echipa şi-a publicat pentru prima dată descoperirile în revista Chemosphere.
Mohseni preconizează că tehnologia va fi folosită pentru a combate substanţele chimice, atât în apa potabilă, pe măsură ce agenţiile guvernamentale introduc standarde mai ridicate, cât şi în siturile industriale unde sunt eliberate concentraţii mari de substanţe chimice în rezervele de apă.
Niveluri ridicate ale 4NP
În urmă cu două luni, cercetătorii de la UBC au anunţat că au descoperit că au găsit niveluri ridicate ale substanţei chimice 4-nonilfenol, sau 4NP, la balenele ucigaşe rezidente din sud, aflate pe cale de dispariţie. 4NP este adesea folosit în prelucrarea celulozei şi a hârtiei, dar se găseşte şi în săpun, detergenţi şi în prelucrarea textilelor.
Cu puţine studii privind efectele sale asupra mamiferelor marine, 4NP este cunoscut ca fiind un "contaminant de interes nou". Deoarece balenele ucigaşe, sau orcile, se află în vârful lanţului trofic, acestea ingerează adesea organisme mai mici contaminate cu această substanţă chimică, un fenomen cunoscut sub numele de biomagnificare, ceea ce face ca orcile să fie printre cele mai contaminate cetacee din lume.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, transferul de poluanţi de la mamă la făt la o pereche de orci rezidente în sud, constatând că majoritatea poluanţilor au fost transferaţi în uter şi că aproape 95% din 4NP a fost transferat de la mamă la făt.
Echipa lui Mohensi derulează deja un proiect pilot pentru a testa eficienţa reală a tehnologiei lor şi intenţionează să demareze un alt proiect în aprilie în Columbia Britanică, cu posibilitatea de a realiza un al treilea în Quebec.
Dar Aker a avertizat că adoptarea pe scară largă va fi dificilă.
„Tehnologiile mai noi sunt adesea costisitoare sau dificil de extins. Chiar dacă nu sunt, este totuşi un iad să încerci să convingi oraşele să adopte aceste noi tehnologii pentru a elimina aceste substanţe chimice în primul rând", a spus ea.
Şi până când mai multe guverne nu vor acţiona, natura larg răspândită a substanţelor chimice le face imposibil de evitat, a spus Mohseni.
„O modalitate de a rezolva acest lucru este să facem ceea ce am făcut noi", a spus el. „Cealaltă modalitate de a rezolva acest lucru, şi aceasta ar fi incitantă, este ca industria să nu mai folosească aceste substanţe chimice".
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump