Nu doar Musk a creat implantul cerebral, ci sunt zeci de proiecte în întreaga lume

  • Cipul lui Elon Musk este cel mai cunoscut proiect de implant cerebral, dar există zeci de alte proiecte similare în întreaga lume.
  • Zeci de companii lucrează la dezvoltarea acestei tehnologii, care ar putea revoluţiona modul în care tratăm afecţiunile neurologice şi ne îmbunătăţim performanţele.
Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Nu doar Musk a creat implantul cerebral, ci sunt zeci de proiecte în întreaga lume

Nu doar Musk a creat implantul cerebral, ci sunt zeci de proiecte în întreaga lume

Numeroase experimente au fost făcute şi în Italia, unde se lucrează pentru a se ajunge la primele implanturi în interiorul cortexului cerebral uman, scrie ANSA.

,,Tehnologia introdusă de compania lui Musk este cea mai puţin invazivă şi cea mai eficientă testată până acum", observă bioinginerul Silvestro Micera: „Ideea implanturilor cerebrale s-a născut cu mulţi ani în urmă, iar primul experiment a fost publicat în revista Nature în 2006”.

De atunci, tehnologia a evoluat de la implanturi rigide de silicon la unii mai flexibili, mai puţin invazivi.

Italia, motorul cipurilor implantabile

Gian Nicola Angotzi, cercetător la Institutul Italian de Tehnologie, observă că cele mai mari progrese în domeniul cipurilor implantabile au fost înregistrate în ultimii 10 ani. Aici s-a născut noul cip compact cu peste o mie de electrozi.

A fost urmată o abordare diferită: pe acelaşi cip se află atât contactele care detectează activitatea neuronilor, cât şi componentele electronice care le amplifică şi le citesc. Acest lucru, spune Angotzi, a dus la două evoluţii, dintre care una face posibilă citirea datelor cu o rezoluţie foarte mare.

Faţă de tehnologiile existente, ,,Neuralink nu a făcut nimic nou. Foloseşte electrozi pasivi implantabili cu electronica de amplificare în afara implantului. Noutatea constă în aducerea electrozilor pe un substrat flexibil şi dispune, de asemenea, de un robot pentru a implanta cipurile în mod automat”, spune cercetătorul italian.

Concurentul direct al Neuralink, Blackrok Neurotech, are la activ 19 ani de cercetări, 1.700 de publicaţii ştiinţifice şi 12 implanturi pe oameni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici