- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (22.01.2009, 17:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O atmosferă mai puţin poluată creşte speranţa de viaţă a oamenilor
Îmbunătăţirea calităţii aerului a permis creşterea speranţei de viaţă a locuitorilor din 51 de oraşe americane cu aproximativ cinci luni, într-un interval de 20 de ani, potrivit unui studiu publicat, joi, în New England Journal of Medicine.
Urmărește
19 afișări
O atmosferă mai puţin poluată creşte speranţa de viaţă a oamenilor
Conform datelor prezentate de cercetătorii universităţii Brigham Young şi de la Harvard School of Public Health, speranţa de viaţă medie a locuitorilor celor 51 de oraşe americane a crescut cu aproape trei ani, între 1980 şi 2000, din care cinci luni s-ar datora unei atmosfere mai puţin poluate.
"O astfel de creştere a speranţei de viaţă, cauzată de o diminuare a poluării, este remarcabilă", a declarat Arden Pope, epidemilog în cadrul universităţii Brigham, principalul autor al acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
Marine Le Pen prezice alegeri prezidenţiale anticipate şi sfârşitul erei Macron
-
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde
Cercetătorii au comparat modificările nivelului de poluare al aerului din aceste oraşe, între 1980 şi 2000, şi evoluţia speranţei de viaţă a locuitorilor în aceeaşi perioadă.
Ei au aplicat modele statistice care iau în calcul şi alţi factori ce ar putea interveni asupra speranţei de viaţă, precum veniturile, pregătirea profesională, migraţia populaţiei, demografia şi fumatul.
În cele mai poluate oraşe de la începutul anilor '80, care au fost implicate ulterior în programe masive de depoluare a atmosferei, speranţa de viaţă medie a locuitorilor lor a crescut cu 10 luni.
În medie, locuitorii celor 51 de oraşe au trăit cu 2,72 ani mai mult în 2000, din care cinci luni, reprezentând 15% din această perioadă, se datorează în mod direct reducerii poluării.
Alte studii susţin că prelungirea duratei de viaţă se datorează diminuării frecvenţei maladiilor cardiovasculare şi cardiopulmonare, de multe ori asociate cu poluarea.
Pentru o reducere de 10 micrograme de particule poluante dintr-un metru cub de aer dintr-un oraş, speranţa de viaţă medie a locuitorilor creşte cu peste şapte luni, se afirmă într-un alt studiu recent.
În perioada anilor '80-'90, nivelul mediu de particule în suspensie a scăzut de la 21 la 14 micrograme pe metru cub.
Acest studiu a fost finanţat în special de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) şi Environnemental Protection Agency (EPA).
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:10
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
ieri, 22:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului