- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BRAŞOV, (29.10.2008, 15:02)
O boală extrem de rară a plămânului, descoperită la un bărbat din Braşov
Un bărbat din Braşov a fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă şi rară a plămânului numită legioneloză, o boală foarte asemănătoare cu pneumonia sau gripa, acesta fiind, potrivit medicilor braşoveni, al doilea caz descoperit în ultimul an, la noi în ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1135 afișări
O boală extrem de rară a plămânului, descoperită la un bărbat din Braşov
Afecţiunea de care suferă pacientul în vârstă de 60 de ani a fost descoperită de un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Braşov, dr. Ramona Ionescu. Aceasta a constatat că este vorba de o boală provocată de o bacterie numită legionella pneumophila, care se transmite prin aer şi apă.
"Pacientul a fost internat prin transfer la Spitalul de Boli Infecţioase în data de 22 octombrie, după ce iniţial a fost internat la Spitalul Judeţean, cu diagnosticul de pneumonie. Starea acestuia însă s-a agravat rapid şi a fost trimis la noi. Aici ne-am dat seama că este vorba despre legioneloză, diagnostic stabilit pîn data de 24 octombrie", a declarat Dr. Ionescu.
Potrivit sursei citate, legioneloza are două forme clinice: una care se manifestă ca o febră pontiac, foarte uşoară, care se prezintă ca un tablou pseudogripal şi poate fi vindecată cu antibiotic, şi cea de-a doua formă este pneumonia a cărei gravitate depinde de starea de imunitate a organismului pacientului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pericolul de deces în cazul legionelozei este de 20-35%, dacă pacientul nu este tratat corespunzător şi de 40-50% în cazul în cazul în care pacientul suferă de o boală cronică.
Bărbatul a început să se simtă rău încă din 11 octombrie, însă a refuzat să meargă la spital, crezând că este vorba despre o simplă răceală. Pe data de 13 octombrie, el a fost internat la Spitalul Judeţean Braşov, deoarece s-a simţit foarte rău. Boala s-a agravat extrem de rapid, deoarece bacteria legionella pneumophila se multiplică rapid dacă ajunge în alveolele pulmonare.
Medicii au decis apoi să îl transfere pe pacient la Spitalul de Boli Infecţioase, deoarece pacientul nu răspundea la tratamentul cu antibiotice.
"Infecţia cu legionela se poate depista extrem de rapid printr-un test specific, din urină. Pacientul a fost mutat imedait la Terapie Intensivă deoarece prezenta insuficienţă multiplă de organe şi sisteme şi necesita ventilaţie asistată prin plămân artificial", a adăugat Ramona Ionescu, medic primar de boli infecţioase.
După diagnosticul cu legioneloză, pacientul a fost transferat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
Potrivit sursei citate, un alt caz de legioneloză a fost depistat în România anul trecut, la un bărbat din Bucureşti, care a supravieţuit bolii.
Potrivit dicţionarului medical, legioneloza, aşa-zisa "boală a legionarilor", este o pneumopatie acută gravă, cauzată de un bacil Gram negativ, Legionella pneumophila.
Legionella pneumophila supravieţuieşte mai ales în apa de condensare a sistemelor de climatizare şi în apa de distribuţie urbană ( instalaţiile de aer condiţionat, jacuzzi, sauna, picăturile de la duş, fântâni, piscine).
Infecţia este consecutivă inhalării picăturilor de apa deosebit de contaminate. Simptomele bolii se prezintă sub forma unui sindrom pseudogripal care asociază cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, tuse uscată, o febră uşoară şi senzatia de rău general.
Pneumonia se manifestă printr-o durere toracică, o dificultate respiratorie şi o tuse cu puţină expectoraţie.
Boala începe să se manifeste în 2-10 zile de la contaminare, dar în unele cazuri, perioada de incubaţie poate dura pînă la 20 de zile.
Primul caz de legioneloză a fost descoperit în 1977, în Statele Unite ale Americii.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe