O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat spre ISS

O capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană, a decolat, vineri dimineaţă, spre Staţia Spaţială Internaţională, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat spre ISS

O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat spre ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capsula spaţială a decolat, conform programului, vineri, la ora 4.04 GMT, din stepa kazahă, având la bord astronauţii Tracy Caldwell Dyson, Alexandr Skvorţov şi Mihail Kornienko.

Capsula a fost plasată pe orbită la zece minute după decolare.

Astronauţii vor petrece două zile în capsula Soyuz înainte de a ajunge la bordul ISS, unde se vor alătura echipajului staţiei, alcătuit în prezent din americanul Timothy Creamer, japonezul Soichi Noguchi şi rusul Oleg Kotov. Ei vor rămâne la bordul ISS timp de şase luni.

Aceasta este prima misiune în spaţiu pentru Alexandr Skvorţov, în vârstă de 43 de ani, şi Mihail Kornienko, în vârstă de 49 de ani. Americanca Tracy Caldwell-Dyson a efectuat primul ei zbor în spaţiu în 2007.

Skvorţov a promis, joi, în timpul unei conferinţe de presă, că va juca fotbal cu coechipiera sa americană Tracy Caldwell-Dyson la bordul ISS, cu ocazia aniversărilor lor, pe care le vor petrece în spaţiu. "Tracy şi cu mine iubim fotbalul, vom juca fără îndoială un meci, însă nu ştim deocamdată ce vom folosi în loc de minge şi în loc de porţi", a adăugat cosmonautul rus.

Următorul zbor al unei navete spaţiale americane spre ISS este programat pe 5 aprilie şi va fi efectuat de Discovery.

După misiunea Discovery, NASA mai are la dispoziţie doar trei zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici