O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la ISS

O capsulă Soyuz care a decolat miercuri de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan), cu trei astronauţi la bord - un rus, un italian şi un american -, s-a conectat, vineri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează Reuters.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la ISS

O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capsula Soyuz TMA-20 s-a conectat la ISS vineri, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Joi, Centrul rus de control al zborurilor spaţiale a pierdut contactul cu capsula Soyuz, însă problema a fost remediată în câteva ore.

Echipajul de pe Soyuz, alcătuit din rusul Dmitri Kondratiev, astronauta americană Catherine Coleman şi italianul Paolo Nespoli, va petrece la bordul ISS aproximativ şase luni.

De la stanga: Catherine Coleman, Dmitri Kondratiev şi Paolo Nespoli

Pentru cosmonautul Dmitri Kondratiev acesta a fost primul zbor în spaţiu. Italianul Paolo Nespoli a efectuat deja un zbor în spaţiu la bordul navetei americane Discovery, în 2007. Catherine Coleman a participat la două misiuni spaţiale, ambele la bordul navetei Columbia, în 1995 şi în 1999.

Un incident petrecut la începutul lunii octombrie în timp ce capsula Soyuz era transportată cu trenul până la cosmodromul din Baikonur i-a determinat pe specialiştii ruşi să creadă că lansarea capsulei, prevăzută iniţial pentru data de 13 decembrie, va fi amânată. Capsula a fost trimisă pentru reparaţii la uzina de construcţii spaţiale din Korolev, din apropiere de Moscova, aflată la câteva mii de kilometri de Baikonur.

La sfârşitul lunii septembrie, capsula rusească, de o fiabilitate până atunci exemplară, a fost implicată într-un alt incident major. Capsula Soyuz nu a putut să se desprindă de ISS, din cauza unor probleme tehnice, determinându-i pe directorii misiunii de la bordul staţiei să întrerupă şi să amâne cu 24 de ore manevrele de desprindere.

Potrivit oficialilor ruşi, acesta a fost primul incident de natură tehnică care a afectat o misiune spaţială Soyuz, într-un deceniu de zboruri spaţiale către ISS.

Echipajul care a decolat miercuri de pe cosmodromul din Baikonur se alătură echipajului de pe ISS - ruşii Alexandre Kaleri şi Oleg Skripotchka şi americanul Scott Kelly, care au ajuns pe staţie la bordul unei alte capsule Soyuz, pe 10 octombrie.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici