- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.04.2010, 14:50)
O combinaţie de alimente, benefice împotriva apariţiei maladiei Alzheimer
O combinaţie de alimente, printre care se numără carnea de peşte, fructele, legumele, carnea roşie şi produsele lactate, pare să fie asociată cu un risc mai mic de declanşare a maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în Archives of Neurology.

O combinaţie de alimente, benefice împotriva apariţiei maladiei Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest studiu, coordonat de medicul Yian Gu de la Universitatea Columbia din New York, a fost efectuat pe un eşantion de 2.148 de pacienţi cu vârsta medie de 65 de ani care nu prezentau simptome ale maladiei Alzheimer la începutul cercetării.
Participanţii au completat un chestionar despre regimul lor alimentar şi au fost testaţi la fiecare 18 luni, timp de patru ani, pentru a determina starea sănătăţii cerebrale.
În timpul acestei perioade de monitorizare, 253 de voluntari au dezvoltat maladia Alzheimer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderii UE plănuiesc un pachet de ajutor de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina
-
Trudeau şi Trump au discutat despre războiul din Ucraina şi traficul de fentanil
-
Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Berlin. Mesaj anti-extremişti al regizorului român: „Sper doar ca festivalul de anul viitor să nu se deschidă cu filmul Triumph of the Will al lui Leni Riefenstahl!”
O anumită combinaţie de alimente a fost asociată de medici cu o reducere a riscului de declanşare a maladiei.
În afară de peşte şi fructe, autorii citează uleiul de măsline, diverse tipuri de seminţe, tomatele, carnea de pui, legumele crucifere precum spanacul, dar şi legumele de culori închise printre alimentele capabile să scadă riscul de apariţie a maladiei Alzheimer. Acestora li se adaugă mici cantităţi de lapte integral, unt şi carne roşie, care sunt bogate în grăsimi saturate.
Mai multe nutrimente din aceste alimente au un rol preventiv atunci când sunt combinate. Este vorba de vitaminele B12 şi E, acidul folic şi acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.
În schimb, autorii studiului citează în special grăsimile saturate pe lista factorilor care contribuie la creşterea riscului de apariţie a acestei maladii.
Dietele bogate în grăsimi saturate sunt asociate cu tulburări ale funcţiilor cognitive, ateroscleroză (blocarea arterelor) şi inflamaţii care afectează creierul prin acumulări de beta-amiloid. Acestea sunt dăunătoare pentru sistemul nervos, pentru că împiedică transmiterea informaţiilor între neuroni. Plăcile de beta-amiloid reprezintă una dintre caracteristicile maladiei Alzheimer.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe