O echipă de astronomi români a descoperit peste 100 de asteroizi

O echipă formată din nouă astronomi români, profesionişti şi amatori, a descoperit peste 100 de asteroizi în cadrul unei misiuni de observaţii astronomice desfăşurate între 10 şi 13 martie la Observatorul ESO din Chile.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului O echipă de astronomi români a descoperit peste 100 de asteroizi

O echipă de astronomi români a descoperit peste 100 de asteroizi

Aceştia sunt primii astronomi români descoperitori de asteroizi. Coordonatorul echipei, Ovidiu Văduvescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa astronomilor români este de importanţă europeană, întrucât Europa nu deţine momentan un program consolidat de observaţii special destinate descoperirii asteroizilor apropiaţi de Pământ, spre deosebire de Statele Unite ale Americii care conduc cinci programe de acest fel.

Iniţiativa românească face parte din proiectul EURONEAR (European Near Earth Asteroids Research), iniţiat în 2006, care îşi propune să creeze o reţea ce va observa, recupera şi descoperi asteroizi de tipul NEA (Near Earth Asteroids - care în punctul de pe orbita lor cel mai apropiat de Soare se află în apropierea orbitei Pământului) şi PHA (Potentially Hazardous Asteroids - care se pot apropia până la 750 000 km de Pământ), folosind două telescoape automate de un metru, localizate în ambele emisfere ale Terrei, precum şi alte resurse disponibile membrilor reţelei.

"Scopul principal al misiunii româneşti a fost observarea asteroizilor din vecinătatea Pământului (NEAs), a subpopulaţiei de asteroizi potenţial periculoşi (PHAs) şi a subpopulaţiei de asteroizi virtual impactori (Vis) care prezintă pericolul ciocnirii cu Terra în viitor. În subsidiar, misiunea a urmărit descoperirea de asteroizi din centura principală", a explicat Ovidiu Văduvescu.

Din echipă au făcut parte astronomi români profesionişti şi amatori, aflaţi în ţară sau străinătate. Astfel, coordonatorul proiectului şi doctorul Mirel Bîrlan, de la Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride din Paris, au efectuat observaţii în Chile timp de trei nopţi cu un telescopul german ESO/MPG echipat cu o oglindă primară având un diametru de 2.2 metri, iar imaginile obţinute au fost trimise în ţară, prin internet, celor şapte astronomi colaboratori care au identificat şi clasificat în câteva zile asteroizii.

"Graţie internetului şi colaborării dintre profesionişti şi amatori, acest efort românesc s-a materializat în recuperarea şi observarea a 15 de asteroizi potenţiali periculoşi şi virtual impactori, urmărirea altor circa 500 de asteroizi cunoscuţi şi în descoperirea a peste 100 de asteroizi din centura principală. Rezultatele au fost trimise spre validare la Minor Planet Centre (formul mondial al Uniunii Astronomice Internaţionale) de unde descoperirile îşi aşteaptă confirmarea. Până acum, 70 de descoperiri au fost deja confirmate, urmând ca şi ceilalţi asteroizi să fie analizaţi", a precizat Ovidiu Văduvescu.

La acest proiect a mai colaborat şi astronomul chilean doctor Eduardo Unda Sanzana.

Echipa de astronomi români va înainta Uniunii Astronomice Internaţionale o listă cu nume de astronomi români pentru a denumi asteroizii descoperiţi. De asemenea, proiectul EURONEAR este deschis şi iniţiatorilor privaţi, pentru sponsorizări, urmând ca asteroizii descoperiţi să primeasca numele sponsorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici