- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (25.07.2008, 13:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O echipă de astronomi români a descoperit peste 100 de asteroizi
O echipă formată din nouă astronomi români, profesionişti şi amatori, a descoperit peste 100 de asteroizi în cadrul unei misiuni de observaţii astronomice desfăşurate între 10 şi 13 martie la Observatorul ESO din Chile.
Urmărește
98 afișări
O echipă de astronomi români a descoperit peste 100 de asteroizi
Aceştia sunt primii astronomi români descoperitori de asteroizi. Coordonatorul echipei, Ovidiu Văduvescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa astronomilor români este de importanţă europeană, întrucât Europa nu deţine momentan un program consolidat de observaţii special destinate descoperirii asteroizilor apropiaţi de Pământ, spre deosebire de Statele Unite ale Americii care conduc cinci programe de acest fel.
Iniţiativa românească face parte din proiectul EURONEAR (European Near Earth Asteroids Research), iniţiat în 2006, care îşi propune să creeze o reţea ce va observa, recupera şi descoperi asteroizi de tipul NEA (Near Earth Asteroids - care în punctul de pe orbita lor cel mai apropiat de Soare se află în apropierea orbitei Pământului) şi PHA (Potentially Hazardous Asteroids - care se pot apropia până la 750 000 km de Pământ), folosind două telescoape automate de un metru, localizate în ambele emisfere ale Terrei, precum şi alte resurse disponibile membrilor reţelei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"Scopul principal al misiunii româneşti a fost observarea asteroizilor din vecinătatea Pământului (NEAs), a subpopulaţiei de asteroizi potenţial periculoşi (PHAs) şi a subpopulaţiei de asteroizi virtual impactori (Vis) care prezintă pericolul ciocnirii cu Terra în viitor. În subsidiar, misiunea a urmărit descoperirea de asteroizi din centura principală", a explicat Ovidiu Văduvescu.
Din echipă au făcut parte astronomi români profesionişti şi amatori, aflaţi în ţară sau străinătate. Astfel, coordonatorul proiectului şi doctorul Mirel Bîrlan, de la Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride din Paris, au efectuat observaţii în Chile timp de trei nopţi cu un telescopul german ESO/MPG echipat cu o oglindă primară având un diametru de 2.2 metri, iar imaginile obţinute au fost trimise în ţară, prin internet, celor şapte astronomi colaboratori care au identificat şi clasificat în câteva zile asteroizii.
"Graţie internetului şi colaborării dintre profesionişti şi amatori, acest efort românesc s-a materializat în recuperarea şi observarea a 15 de asteroizi potenţiali periculoşi şi virtual impactori, urmărirea altor circa 500 de asteroizi cunoscuţi şi în descoperirea a peste 100 de asteroizi din centura principală. Rezultatele au fost trimise spre validare la Minor Planet Centre (formul mondial al Uniunii Astronomice Internaţionale) de unde descoperirile îşi aşteaptă confirmarea. Până acum, 70 de descoperiri au fost deja confirmate, urmând ca şi ceilalţi asteroizi să fie analizaţi", a precizat Ovidiu Văduvescu.
La acest proiect a mai colaborat şi astronomul chilean doctor Eduardo Unda Sanzana.
Echipa de astronomi români va înainta Uniunii Astronomice Internaţionale o listă cu nume de astronomi români pentru a denumi asteroizii descoperiţi. De asemenea, proiectul EURONEAR este deschis şi iniţiatorilor privaţi, pentru sponsorizări, urmând ca asteroizii descoperiţi să primeasca numele sponsorului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe