Premieră mondială. O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la animal la om. Specia care ar putea salva vieţi omeneşti

  • Un rinichi crescut într-un porc modificat genetic pare să funcţioneze normal la om, ceea ce ar putea reprezenta o nouă sursă pentru organele de transplant de care este nevoie disperată.
  • Rinichiul transplantat a fost obţinut de la un porc modificat genetic pentru a creşte un organ care este puţin probabil să fie respins de corpul uman.
  • Foarte asemănătoare cu o procedură de transplant clasică, rinichiul de la porc a fost ataşat unei persoane aflată în moarte cerebrală.
Urmărește
18142 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială. O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la animal la om. Specia care ar putea salva vieţi omeneşti

O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la animal la om, în premieră mondială. Specia care ar putea salva vieţi omeneşti

Chirurgii din New York au reuşit să ataşeze cu succes un rinichi crescut într-un porc modificat genetic la un pacient uman şi au constatat că organul a funcţionat în mod normal, o descoperire ştiinţifică care într-o zi ar putea duce la o nouă sursă vastă de organe pentru pacienţii grav bolnavi.

Deşi rămân multe întrebări la care trebuie să se răspundă cu privire la consecinţele pe termen lung ale transplantului, la care a participat un pacient aflat în moarte cerebrală şi care a fost urmărit doar timp de 54 de ore, experţii în domeniu au declarat că procedura reprezintă o piatră de hotar.
 
Trebuie să ştim mai multe despre longevitatea organului", a declarat Dr. Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat în cercetare. Cu toate acestea, a spus el: „Acesta este un progres uriaş. Este mare, mare lucru".
 
Rinichiul, ataşat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara abdomenului, a început să funcţioneze normal, producând urină şi creatinină, un produs rezidual, "aproape imediat", potrivit doctorului Robert Montgomery, directorul Institutului de transplanturi Langone din cadrul N.Y.U., care a efectuat procedura în septembrie, potrivit New York Times.
 
Cercetătorii au căutat de mult timp să crească organe la porci potrivite pentru transplantul la oameni. Un flux constant de organe - care ar putea include în cele din urmă inimi, plămâni şi ficat - ar oferi un colac de salvare celor peste 100.000 de americani aflaţi în prezent pe listele de aşteptare pentru transplanturi, inclusiv celor 90.240 care au nevoie de un rinichi. Douăsprezece persoane aflate pe listele de aşteptare mor în fiecare zi.
 
Deşi organul nu a fost implantat în organism, problemele cu aşa-numitele xenotransplanturi - de la animale precum primatele şi porcii - apar de obicei la interfaţa dintre alimentarea cu sânge uman şi organ, unde sângele uman curge prin vase de porc, au declarat experţii.
 
Faptul că organul a funcţionat în afara corpului este un indiciu puternic că acesta va funcţiona în corp, a declarat Dr. Montgomery.
 
A fost mai bine decât cred că ne aşteptam", a spus el. „Pur şi simplu arăta ca orice transplant pe care l-am făcut vreodată de la un donator viu. O mulţime de rinichi de la persoane decedate nu funcţionează imediat şi durează zile sau săptămâni pentru a începe să funcţioneze. Acesta a funcţionat imediat".
 
Porcii modificaţi genetic "ar putea fi o sursă sustenabilă şi regenerabilă de organe - energia solară şi eoliană a disponibilităţii organelor", a declarat Dr. Montgomery.
 
Combinaţia a două noi tehnologii - editarea genelor şi clonarea - a permis obţinerea de organe de porc modificate genetic. Inimile şi rinichii de porc au fost transplantate cu succes la maimuţe şi babuini, dar problemele de siguranţă au împiedicat utilizarea lor la om.
 
Rinichiul utilizat în noua procedură a fost obţinut prin eliminarea unei gene de porc care codifică o moleculă de zahăr care provoacă un răspuns agresiv de respingere la om. Porcul a fost modificat genetic de către Revivicor şi aprobat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat ca sursă pentru produse terapeutice umane.
 
Reacţiile experţilor în transplanturi la această veste au variat, deşi toţi au recunoscut că procedura reprezintă o schimbare radicală. Perspectiva de a creşte porci pentru a le recolta organele pentru oameni nu poate decât să ridice întrebări cu privire la bunăstarea şi exploatarea animalelor, deşi se estimează că în Statele Unite sunt deja ucişi în fiecare an aproximativ 100 de milioane de porci pentru hrană.
 
În timp ce unii chirurgi au speculat că ar putea trece doar câteva luni până când rinichii porcilor modificaţi genetic vor fi transplantaţi în fiinţe umane vii, alţii au spus că mai este mult de lucru.
 
În anii 1960, rinichi de cimpanzeu au fost transplantaţi la un număr mic de pacienţi umani. Majoritatea au murit la scurt timp după aceea; cel mai mult timp a trăit un pacient a fost de nouă luni. În 1983, o inimă de babuin a fost transplantată într-o fetiţă cunoscută sub numele de Baby Faye. Aceasta a murit 20 de zile mai târziu.

Un număr şi mai mare de americani cu insuficienţă renală - peste o jumătate de milion - depind de tratamente de dializă istovitoare pentru a supravieţui. În mare parte din cauza penuriei de organe umane, marea majoritate a pacienţilor care fac dializă nu se califică pentru transplanturi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici