- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (15.12.2008, 17:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video O gigantică gaură neagră, analizată în premieră
Astronomii au reuşit să observe şi să analizeze în premieră o gaură neagră de dimensiuni gigantice, situată la 10 miliarde ani lumină de Terra, confirmând astfel prin observaţie directă modelele teoretice care descriau aceste fenomene.
Urmărește
59 afișări
Anunţul a fost făcut, luni, de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).
Echipa de cercetători a analizat părţile interioare ale discurilor de aglomerare (acreţie) care înconjoară găurile negre, "la un nivel al detaliilor de 1.000 de ori mai mare decât capacităţile actuale ale celor mai puternice telescoape", a precizat comunicatul EPFL.
Pentru aceste analize, cercetătorii au folosit Very Large Telescope (VLT), aparţinând European Southern Observatory (ESO), şi două "lupe" naturale - o galaxie şi mai multe stele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Găurile negre sunt formaţiuni gigantice din spaţiu a căror gravitaţie este atât de puternică încât nimic nu poate să scape forţei lor de atracţie, nici măcar razele de lumină, acţionând ca nişte veritabile sifoane de absorbţie.
"Am putut să dovedim că cea mai puternică radiaţie este emisă în regiunea centrală, situată la o zi-lumină de gaura neagră de dimensiuni gigantice" şi "am putut astfel să dovedim că energia scade în funcţie de distanţa faţă de centrul găurii negre, exact cum precizează şi teoria", a explicat Alexander Eigenbrod de la EPFL.
Astronomii europeni şi americani au realizat acest studiu asupra discului de acreţie prin examinarea "Crucii lui Einstein", o iluzie optică cosmică devenită celebră, formată din patru reprezentări ale unei singure surse luminoase - un quasar -, foarte îndepărtată de planeta noastră.
Acest quasar se află la aproximativ 10 miliarde de ani lumină de Terra, iar lumina lui este deviată şi amplificată de câmpul gravitaţional al unei galaxii mai apropiate, amplasată la o distanţă de 10 ori mai mică faţă de Terra şi care provoacă un efect de "lentilă gravitaţională", cunoscut sub numele de "macrolentilă" sau "lupă cosmică".
Acest efect de amplificare, utilizat în astronomie pentru a observa obiectele la distanţă, care altfel ar fi prea îndepărtate sau prea mici pentru a putea fi observate cu telescoapele existente pe glob, a fost sporit şi mai mult de "microlentile", stelele individuale din interiorul acelei galaxii, care au acţionat ca nişte mici lupe secundare.
Citeşte şi
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe