O hartă veche de 400 de ani, care arată China în centrul lumii, a fost expusă la Washington

O hartă veche de 400 de ani, care arată China în centrul lumii, a fost prezentată în cadrul unei expoziţii la Washington, informează The Daily Mail.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului O hartă veche de 400 de ani, care arată China în centrul lumii, a fost expusă la Washington

O hartă veche de 400 de ani, care arată China în centrul lumii, a fost expusă la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Harta, creată în anul 1602 de către misionarul iezuit de origine italiană Matteo Ricci, este prima în limba chineză care a reprezentat America şi a identificat Florida sub numele de "Tărâmul Florilor".

Documentul este imprimat pe şase folii de hârtie de orez şi este expusă la Biblioteca Congresului. Harta este una dintre cele două copii existente conservate în condiţii bune şi este supranumită "imposibila lalea neagră a cartografiei" de experţii care au încercat să o găsească.

Harta conţine desene şi adnotări care detaliază informaţii despre anumite regiuni. Astfel, despre Africa se precizează că pe teritoriul său se află cel mai înalt munte şi cel mai mare fluviu, în timp ce o scurtă descriere a Americii de Nord pomeneşte de cai sălbatici, zimbri şi o regiune intitulată "Ka-na-ta".

Mai multe teritorii din America de Sud şi Centrală sunt de asemenea numite, cum ar fi "Wa-ti-ma-la" (Guatemala), "Yu-ho-t'ang" (Yucatan) and "Chih-Li" (Chile).

Ricci a inclus, în cadrul hărţii, şi o scurtă descriere a descoperirii Americii.

"În vechime, nimeni nu ştia că teritorii ca America de Nord sau de Sud sau Magellanica existau", scria el, citând un nume folosit de primii realizatori de hărţi pentru a denumi Australia şi Antarctica. "Dar acum o sută de ani, navigatorii europenii au descoperit aceste regiuni", a adăugat el.

Ricci a fost primul occidental care a trăit în oraşul numit azi Beijing. Cunoscut drept cel care a introdus ştiinţele vestice în China, Ricci a creat harta la cererea Împăratului Wanli.

Harta este a doua cea mai scumpă hartă vândută vreodată, după ce a fost achiziţionată de Fundaţia James Ford Bell în octombrie pentru suma de un milion de dolari. Aceeaşi organizaţie deţine şi prima hartă care a folosit numele America, achiziţionată pentru zece milioane de dolari, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici