- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (23.06.2014, 16:15)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn - FOTO
O "insulă magică" a fost fotografiată în iulie 2013 pe Titan, unul dintre sateliţii planetei Saturn, însă formaţiunea a dispărut după doar câteva zile, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să formuleze mai multe ipoteze prin care încercau să explice acest fenomen misterios.
Urmărește
4519 afișări
O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Sonda spaţială Cassini a fotografiat acea "insulă" cu ocazia unei survolări a satelitului Titan pe 10 iulie 2013, însă formaţiunea nu a mai putut fi detectată cu ocazia următoarelor survoluri', informează bbc.co.uk.
Insula a fost văzută în Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de la polul nordic al lui Titan.
Aisberguri, valuri şi bule de gaz care se ridică de pe fundul mării reprezintă posibile explicaţii pentru acest fenomen, afirmă oamenii de ştiinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Studiul, realizat de o echipă internaţională, a fost publicat în revista Nature Geoscience.
Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, are multe puncte în comun cu Terra, precum o atmosferă densă şi un ciclu al anotimpurilor. Vânturile şi ploile modelează suprafaţa satelitului, formând râuri, mări, dune şi ţărmuri.
Munţii şi dunele de pe Titan sunt alcătuite din gheaţă, nu din roci şi nisip ca pe Terra, iar hidrocarburile lichide de pe acest satelit joacă multe dintre rolurile pe care le are apa pe planeta noastră.
Mările şi lacurile din regiunile polare de pe Titan sunt constituite de metan şi etan. Acestea sunt gaze pe Terra, dar, datorită temperaturii medii de -180 de grade Celsius de pe acel satelit, ele există acolo în stare lichidă.
Insula a fost văzută în fotografiile făcute de sonda Cassini pe 10 iulie 2013. Formaţiunea nu apărea însă în fotografiile care prezentau Ligeia Mare realizate cu ocazia precedentelor trei survolări ale satelitului Titan.
La următoarea survolare a lui Titan, pe 26 iulie, formaţiunea "dispăruse", şi nu a mai fost văzută nici cu ocazia altor două survolări ulterioare.
"«Insula magică» este un termen colocvial pe care îl folosim pentru a ne referi la acea formaţiune. Însă nu credem că ar fi o insulă propriu-zisă", a declarat Jason Hofgartner, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul studiului.
Formaţiunea a apărut şi a dispărut mult prea repede pentru a fi o insulă vulcanică, iar cercetătorii au la dispoziţie doar câteva explicaţii posibile.
Jason Hofgartner a explicat: "Avem patru ipoteze care par să fie egal acceptate. În nicio ordine specifică, acestea sunt: valuri, bule gazoase care se ridică la suprafaţă, corpuri solide plutitoare şi solide în suspensie".
Titan are un ciclu de anotimpuri întins pe durata a 30 de ani, iar specialiştii se aşteaptă ca regiunea nordică a satelitului să devină mult mai dinamică în perioada următoare, întrucât Titan se apropie de solstiţiul său de vară, ce va avea loc în mai 2017.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe