- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (31.01.2014, 22:17)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O "limbă electronică", capabilă să distingă tipurile de bere, creată de cercetători
Cercetătorii spanioli au creat o "limbă electronică" sub forma unui dispozitiv care este capabil să distingă mai multe sortimente de bere, o reuşită considerată un prim pas către construirea unui robot înzestrat cu simţul gustului.
Urmărește
210 afișări
O "limbă electronică", capabilă să distingă tipurile de bere
Prototipul, prezentat în revista ştiinţifică specializată Food Chemistry, are o rată de precizie de 82%.
Inspirându-se din felul în care funcţionează limba umană şi papilele sale ultrasensibile, "conceptul de limbă electronică, artificială, constă în folosirea unei varietăţi de senzori care reacţionează la diverşi compuşi chimici căutaţi", a explicat într-un comunicat Manuel del Valle, chimist la Universitatea autonomă din Barcelona.
Limba electronică este alcătuită din 21 de "electrozi ionici" care reacţionează la diferite substanţe, precum amoniu, sodiu, nitraţi şi cloruri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
Spectrul semnalelor generate de această limbă artificială a fost apoi calibrat în funcţie de diferitele tipuri de bere la care dispozitivul a fost expus.
Graţie unei analize informatice şi unui proces automatic "de învăţare supravegheată", dispozitivul "ne-a permis să diferenţiem principalele categorii de bere studiate: schwarzbier (bere neagră), lager, dublu malţ, pils, alsaciană şi fără alcool, cu o rată de reuşită de 81,9%", a precizat coordonatorul proiectului.
În schimb, organul artificial a fost incapabil să recunoască băuturile ale căror semnături chimice nu i-au fost predate (amestec de bere şi sucuri răcoritoare şi alte băuturi), dovadă a fiabilităţii sale, consideră experţii.
"Acest instrument ar putea într-o bună zi să echipeze roboţii cu un simţ al gustului" şi ar putea chiar să "înlocuiască grupurile de degustători din industria alimentară, pentru a ameliora calitatea produselor destinate consumului", au adăugat coordonatorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe