- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SAN IEGO, (29.04.2012, 08:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O metodă revoluţionară permite pacienţilor cardiaci să îşi cultive propriile vase coronariene
Cercetătorii americani au obţinut în laborator vase sangvine umane funcţionale - o descoperire care va permite pacienţilor cardiaci să "îşi cultive" în viitor propriile vase coronariene şi ar putea revoluţiona operaţiile de bypass.
Urmărește
672 afișări
O metodă revoluţionară permite pacienţilor cardiaci să îşi cultive propriile vase coronariene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vasele sangvine DIY - denumite astfel după expresia "Do it yourself" din limba engleză - au nevoie de doar câteva săptămâni pentru a fi obţinute în laborator, provenind din celulele pacienţilor, recoltate de la nivelul palmelor.
Pe lângă operaţiile de bypass, aceste vase ar putea fi folosite şi pentru a-i ajuta pe pacienţii cu afecţiuni renale care fac dializă şi pe bebeluşii cu deficienţe la nivelul valvelor cardiace, informează dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Graţie noii metode, savanţii americani afirmă că pot să obţină vase sangvine umane în cel mult două luni, în laborator, într-un dispozitiv miniatural.
Precedentele tentative de a obţine vase sagvine umane în laborator s-au bazat pe materiale sintetice sau s-au concretizat prin obţinerea unor capilare care nu erau suficient de elastice şi de rezistente.
În cadrul operaţiilor de bypass, un vas de sânge, recoltat din altă parte a corpului, este folosit pentru a dirija fluxul sangvin în zona inimii, ocolind vasele coronariene îngustate sau blocate.
Însă mulţi dintre pacienţii care au nevoie de această intervenţie chirurgicală delicată nu au în organism vase sagvine sănătoase şi potrivite pentru a fi transplantate.
Vasele artificiale sunt disponibile pe piaţa medicală actuală, dar ele sporesc riscul de apariţie a infecţiilor în organism.
Cu ajutorul noii metode, ce a fost prezentată la conferinţa Experimental Biology, organizată recent în oraşul american San Diego, riscul de infecţie scade considerabil.
Vasele sangvine DIY au fost inventate de cercetătorii de la firma americană Cytograft Tissue Engineering. Procesul începe prin recoltarea unor celule tegumentare prelevate de pe spatele mâinii pacientului.
Aceste celule, care produc cantităţi mari dintr-o proteină elastică şi rezistentă denumită colagen, sunt cultivate şi multiplicate în laborator, până formează un strat subţire. Acest strat de celule este apoi rulat, ca o hârtie de împachetat, şi înmuiată în incubator într-o soluţie de nutrimente, până când celulele fuzionează între ele şi formează un tub gol prin interior.
Tubul astfel obţinut este apoi căptuşit cu un al doilea strat de celule, prelevate dintr-o venă superficială, obţinută din proba epitelială originală.
Vase sangvine cu o lungime de până la 20 de centimetri au fost astfel obţinute, folosind propriile celule ale pacienţilor sau celule obţinute de la donatori.
Folosirea celulelor de la donatori le va permite oamenilor de ştiinţă să producă vase sangvine la scară industrială, care vor putea fi păstrate în dispozitive frigorifice până când un pacient va avea nevoie de ele.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36