- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (01.10.2010, 11:36)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD)
Un copil din 50 suferă de sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD), o maladie ale cărei cauze nu sunt pe deplin înţelese şi care ar putea avea origini parţial genetice, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista britanică The Lancet.
Urmărește
276 afișări
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest sindrom, care se manifestă printr-o stare de agitaţie a copilului, impulsivitate, lipsa atenţiei şi dificultăţi de concentrare, cauzează lipsa de performanţă la şcoală şi îi afectează mai mult pe băieţi decât pe fete. Simptomele apar încă din primul an de viaţă.
Cauzele bănuite de specialişti sunt variate: atitudinea mult prea permisivă a părinţilor, alimentaţia bogată în glucide, tulburări biochimice ce afectează neurotransmiţătorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Cercetătorii bănuiau de mulţi ani existenţa unor cauze de natură genetică, deoarece riscul ca un copil să sufere de ADHD este mult mai mare dacă unul dintre părinţi suferă de ADHD, iar dacă unul dintre gemeni este hiperactiv, celălalt are 75% şanse de a suferi şi el de ADHD. Studiul publicat în revista britanică The Lancet demonstrează în premieră legătura dintre mutaţiile genetice şi ADHD.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) au comparat ADN-urile a 366 de copii suferind de ADHD cu mostre de ADN provenind de la 1.047 de copii care nu suferă de acest sindrom. Cercetătorii au constatat că pacienţii hiperactivi se confruntă cu un risc sporit de a prezenta în interiorul genomului anumite "bizarerii genetice" - lipsa unor mici fragmente de ADN sau prezenţa acestora în dublu exemplar.
Aceste fragmente - variaţii ale numărului de copii ale genelor (CNV) - joacă rolul unei valve de control asupra genelor, absenţa lor sau prezenţa lor în dublu exemplar putând să modifice modul în care se manifestă genele.
Cercetătorii au constatat, totodată, că aceste fragmente se află în anumite zone - cromozomul 16 - care sunt implicate în declanşarea schizofreniei şi a autismului, autismul prezentând de altfel anumite asemănări cu ADHD, cum ar fi dificultatea de a învăţa.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace