- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (01.10.2010, 11:36)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD)
Un copil din 50 suferă de sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD), o maladie ale cărei cauze nu sunt pe deplin înţelese şi care ar putea avea origini parţial genetice, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista britanică The Lancet.
Urmărește
276 afișări
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest sindrom, care se manifestă printr-o stare de agitaţie a copilului, impulsivitate, lipsa atenţiei şi dificultăţi de concentrare, cauzează lipsa de performanţă la şcoală şi îi afectează mai mult pe băieţi decât pe fete. Simptomele apar încă din primul an de viaţă.
Cauzele bănuite de specialişti sunt variate: atitudinea mult prea permisivă a părinţilor, alimentaţia bogată în glucide, tulburări biochimice ce afectează neurotransmiţătorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
Cercetătorii bănuiau de mulţi ani existenţa unor cauze de natură genetică, deoarece riscul ca un copil să sufere de ADHD este mult mai mare dacă unul dintre părinţi suferă de ADHD, iar dacă unul dintre gemeni este hiperactiv, celălalt are 75% şanse de a suferi şi el de ADHD. Studiul publicat în revista britanică The Lancet demonstrează în premieră legătura dintre mutaţiile genetice şi ADHD.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) au comparat ADN-urile a 366 de copii suferind de ADHD cu mostre de ADN provenind de la 1.047 de copii care nu suferă de acest sindrom. Cercetătorii au constatat că pacienţii hiperactivi se confruntă cu un risc sporit de a prezenta în interiorul genomului anumite "bizarerii genetice" - lipsa unor mici fragmente de ADN sau prezenţa acestora în dublu exemplar.
Aceste fragmente - variaţii ale numărului de copii ale genelor (CNV) - joacă rolul unei valve de control asupra genelor, absenţa lor sau prezenţa lor în dublu exemplar putând să modifice modul în care se manifestă genele.
Cercetătorii au constatat, totodată, că aceste fragmente se află în anumite zone - cromozomul 16 - care sunt implicate în declanşarea schizofreniei şi a autismului, autismul prezentând de altfel anumite asemănări cu ADHD, cum ar fi dificultatea de a învăţa.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe