- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (01.10.2010, 11:36)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD)
Un copil din 50 suferă de sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD), o maladie ale cărei cauze nu sunt pe deplin înţelese şi care ar putea avea origini parţial genetice, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista britanică The Lancet.
Urmărește
276 afișări
O mutaţie genetică, la originea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest sindrom, care se manifestă printr-o stare de agitaţie a copilului, impulsivitate, lipsa atenţiei şi dificultăţi de concentrare, cauzează lipsa de performanţă la şcoală şi îi afectează mai mult pe băieţi decât pe fete. Simptomele apar încă din primul an de viaţă.
Cauzele bănuite de specialişti sunt variate: atitudinea mult prea permisivă a părinţilor, alimentaţia bogată în glucide, tulburări biochimice ce afectează neurotransmiţătorii.
Cercetătorii bănuiau de mulţi ani existenţa unor cauze de natură genetică, deoarece riscul ca un copil să sufere de ADHD este mult mai mare dacă unul dintre părinţi suferă de ADHD, iar dacă unul dintre gemeni este hiperactiv, celălalt are 75% şanse de a suferi şi el de ADHD. Studiul publicat în revista britanică The Lancet demonstrează în premieră legătura dintre mutaţiile genetice şi ADHD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Netanyahu anunţă că încetarea focului este amânată până la primirea listei ostaticilor eliberaţi
-
Războiul din Ucraina, ziua 1061. Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
-
TikTok devine inaccesibil în SUA
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) au comparat ADN-urile a 366 de copii suferind de ADHD cu mostre de ADN provenind de la 1.047 de copii care nu suferă de acest sindrom. Cercetătorii au constatat că pacienţii hiperactivi se confruntă cu un risc sporit de a prezenta în interiorul genomului anumite "bizarerii genetice" - lipsa unor mici fragmente de ADN sau prezenţa acestora în dublu exemplar.
Aceste fragmente - variaţii ale numărului de copii ale genelor (CNV) - joacă rolul unei valve de control asupra genelor, absenţa lor sau prezenţa lor în dublu exemplar putând să modifice modul în care se manifestă genele.
Cercetătorii au constatat, totodată, că aceste fragmente se află în anumite zone - cromozomul 16 - care sunt implicate în declanşarea schizofreniei şi a autismului, autismul prezentând de altfel anumite asemănări cu ADHD, cum ar fi dificultatea de a învăţa.
Citește pe alephnews.ro: TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să reia acțiunile militare, dacă negocierile nu vor avea succes. Ce avertisment a transmis Premierul
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe