O nouă clasă de antibiotice mai puternice, dezvoltată de cercetătorii americani

Publicat: 17 10. 2008, 15:19
Actualizat: 06 11. 2012, 22:08

Cei trei noi agenţi antibacterieni pot să vindece mai repede boli precum tuberculoza, împiedicând apariţia unor rădăcini rezistente ale virusurilor.

"Aceste trei substanţe antibiotice sunt candidaţii ideali pentru producerea unui spectru larg de agenţi antibacterieni", a declarat Richard Ebright, de la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey.

Ebright a demonstrat că cele trei antibiotice noi – mixopironin, coralopironin şi ripostatin – blochează acţiunea ARN-polimerazei bacteriene, care este o enzimă folosită de bacterii pentru a descifra informaţia genetică cuprinsă în ADN şi care sintetizează proteine.

Blocarea acestei enzime omoară bacteria, a explicat Ebright.

Această descoperire le-a permis cercetătorilor să deschidă o nouă eră în istoria antibioticelor, cea a unor medicamente mai puternice.

Cei trei compuşi antibacterieni sunt eficienţi în faţa unui spectru larg de bacterii, inclusiv împotriva tuberculozei, maladie de care suferă aproape o treime din totalul populaţiei lumii.

Medicamentele actuale împotriva tuberculozei, denumite rifamicine, acţionează tot împotriva ARN-polimerazei, dar într-un mod diferit.

"Aceste trei antibiotice noi pot fi administrate simultan cu rifamicinele, contribuind astfel la o vindecare mult mai rapidă a infecţiei", a completat Ebright.