O nouă decolare istorică pentru Space X. Ce a transportat racheta lui Elon Musk?

  • O rachetă Falcon 9 fabricată de SpaceX a trimis în spaţiu noul telescop spaţial IXPE cu raze X construit de NASA.
  • Telescopul IXPE va cartografia câmpurile magnetice ale găurilor negre , stelelor neutronice , pulsarilor, supernovelor şi quasarilor
Urmărește
3897 afișări
Imaginea articolului O nouă decolare istorică pentru Space X. Ce a transportat racheta lui Elon Musk?

O nouă decolare istorică pentru Space X. Ce a transportat racheta lui Elon Musk?

SpaceX a lansat joi dimineaţă cea de-a 28-a rachetă din acest an. Naveta a transportat în spaţiu telescopul spaţial IXPE construit de NASA. 

Racheta a decolat cu succes de la Cape Canaveral, Centrul Spaţial Kennedy din Florida, la ora 1 dimineaţa (după ora locală).

Decolarea rachetei Falcon 9 şi al telescopului IXPE, vor explora tainele ascunse ale universului cu ajutorul lentilelor speciale cu raze x”, a declarat comentatorul NASA TV, Derrol Nail, în timpul unei transmisiuni live pe internet a lansării.

Satelitul IXPE are aproximativ dimensiunea unui frigider. Misiunea a costat 214 milioane de dolari. Va trebui să cerceteze fizica din spatele unora dintre cele mai dinamice obiecte ale universului şi să cartografieze câmpurile magnetice ale găurilor negre, stelelor neutronice, pulsarilor dar în acelaşi timp, să investigheze şi rămăşiţele supernovelor, quasarilor şi nucleele active din centrul galaxiilor. 

Echipat cu trei telescoape identice, IXPE va studia polarizarea luminii (adică modul în care o undă luminoasă oscilează în raport cu direcţia de propagare) din enigmaticele corpuri cosmice. Astronomii vor putea studia mecanismele care alimentează aceste tipuri de obiecte cosmice enigmatice. 

IXPE se va alătura  celorlalţi sateliţi de observare cu raze X ai NASA, cum ar fi Telescopul Spaţial Chandra, care orbitează la o înălţime mai mare deasupra Terrei decât IXPE. Chandra este un satelit  care fotografiază sursele de raze X în timp ce IXPE se va concentra exclusiv pe polarimetria luminii.

Prima ţintă studiată va fi nebuloasa Crabului care este rămăşiţa unei stele moarte.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici