O nouă infecţie descoperită în China este „nemaiîntâlnită la om” şi „de rău augur pentru viitor”

O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă chinezi. Numită Rhodosporidiobolus fluvialis, ciuperca a fost identificată în eşantioane clinice provenite de la doi pacienţi internaţi, fără legătură între ei.

Urmărește
92332 afișări
Imaginea articolului O nouă infecţie descoperită în China este „nemaiîntâlnită la om” şi „de rău augur pentru viitor”

O nouă infecţie descoperită în China este „nemaiîntâlnită la om” şi „de rău augur pentru viitor”

Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu amplu, desfăşurat între 2009 şi 2019, care a analizat 27.100 de tulpini de ciuperci colectate din 96 de spitale din China. Dintre toate aceste mostre, Rhodosporidiobolus fluvialis s-a dovedit a fi unic, nefiind întâlnit niciodată înainte la om, relatează Express.

Cei doi pacienţi infectaţi, un bărbat de 61 de ani din Nanjing în 2013 şi altul de 85 de ani din Tianjin în 2016, au murit în unităţi de terapie intensivă. Deşi nu se specifică dacă infecţia fungică a fost cauza directă a deceselor, ambii pacienţi au fost trataţi cu antifungice comune, care s-au dovedit ulterior ineficiente împotriva R. fluvialis.

Crcetătorii au descoperit că, la temperaturi similare cu cele ale corpului uman, R. fluvialis a demonstrat rezistenţă la mai multe medicamente antifungice de primă linie. Mai mult, ciuperca a dezvoltat rapid „mutanţi hipervirulenţi", care au provocat boli mai grave la şoarecii de laborator. La temperatura corpului uman (37°C), rata de mutaţie a ciupercii a fost de 21 de ori mai mare decât la temperatura camerei.

Descoperirea sugerează că încălzirea globală ar putea favoriza evoluţia unor noi agenţi patogeni fungici, potrivit cercetătorilor.

David Denning, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Manchester, a calificat descoperirea drept „cu adevărat neaşteptată, de rău augur pentru viitor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici