- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (02.06.2012, 09:37)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă metodă de detectare a osteoporozei, inventată de cercetătorii de la NASA
O nouă metodă de detectare a osteoporozei, în stadii timpurii ale maladiei, a fost inventată de cercetătorii de la NASA. În zilele noastre, osteoporoza poate trece neobservată vreme îndelungată şi poate fi diagnosticată doar cu ajutorul radiografiilor, după ce s-a produs deja o slăbire a structurii osoase ce a dus la apariţia unei fracturi.
Urmărește
774 afișări
O nouă metodă de detectare a osteoporozei, inventată de cercetătorii de la NASA (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Noul test - conceput de savanţii de la NASA pentru astronauţi, întrucât şi ei pot suferi pierderi ale masei osoase din cauza microgravitaţiei de la bordul vehiculelor spaţiale - constă în detectarea urmelor de calciu în urină, informează bbc.co.uk.
Studiul savanţilor americani a fost publicat în revista PNAS.
Tehnica dezvoltată de savanţii de la NASA în colaborare cu cercetătorii de la Arizona State University are la bază analiza izotopilor de calciu - atomi ai elementului chimic Calciu - derivaţi din masa osoasă, care au fiecare un număr specific de neutroni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Echilibrul dintre aceşti izotopi diferiţi sau abundenţa lor se schimbă atunci când osul este distrus sau resudat şi indică astfel apariţia unor modificări în stadii timpurii ale densităţii osoase.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 12 voluntari sănătoşi care au acceptat să rămână la pat timp de 30 de zile. Şederea prelungită la pat cauzează diminuarea masei osoase.
Noua metodă a fost capabilă să detecteze diminuarea masei osoase după doar o săptămână de odihnă la pat - cu mult timp înainte ca modificarea densităţii osoase să poată fi detectată cu tehnicile medicale convenţionale de radiografiere.
În plus, spre deosebire de alte teste biochimice create pentru a detecta scăderea masei osoase cu ajutorul unor markeri sangvini ce indică o fluctuaţie considerabilă a măduvei osoase, noua metodă oferă o cuantificare directă a pierderii nete de masă osoasă.
Metoda, realizată sub coordonarea cercetătoarei Ariel Anbar, ar putea fi utilă şi pentru a monitoriza evoluţia altor boli care afectează oasele, precum cancerul.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe