O nouă metodă de tratare a accidentelor la coloana vertebrală

Un tratament care constă în injectarea unor sfere polimerice de mici dimensiuni în spatele şoarecilor ce au suferit accidente la nivelul coloanei vertebrale a ajutat animalele să îşi recapete capacitatea de mişcare şi a contribuit la prevenirea afecţiunile secundare ce apar după aceste traumatisme.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului O nouă metodă de tratare a accidentelor la coloana vertebrală

O nouă metodă de tratare a accidentelor la coloana vertebrală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Reuters, acest tratament experimental foloseşte mai multe sfere, denumite agregate (micele) copolimerice, care fuzionează cu nervii afectaţi în urma accidentului şi previne inflamarea acestora, eliminând riscul de producere a unor vătămări suplimentare a nervilor din jur.

"Ceea ce am făcut noi aici a fost să inventăm o nouă metodă de tratare a accidentelor coloanei vertebrale, într-o fază incipientă", a explicat Ji-Xin Cheng, de la Universitatea Purdue din statul american Indiana, coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat în revista Nature Nanomedicine.

Micelele copolimerice, al căror diametru este de 100 de ori mai mic decât cel al unei hematii, sunt utilizate de peste trei decenii în medicină, cu rol de agent transportator pentru medicamente în organism.

"În cazul nostru, aceste structuri au un nou scop. Nu le folosim pentru a transporta medicamente, ci ca un agent de reparare a membranelor celulare", a explicat Ji-Xin Cheng.

Acest tratament profită de avantajele şi de proprietăţile chimice ale micelelor, care ajută la vindecarea membranelor celulare vătămate şi împiedică producerea unor vătămări secundare. Micelele sunt fabricate din doi polimeri diferiţi - unul hidrofobic, ce nu poate fi dizolvat, şi un altul cu un strat exterior hidrofilic, care se dizolvă foarte uşor.

Atunci când aceste sfere de mici dimensiuni sunt injectate în fluxul sangvin, ele se îndreaptă către zona vătămată, iar polimerul cu strat exterior hidrofilic se aplică imediat peste membrana vătămată, căptuşind ca un plasture întreaga zonă. Nucleul acestor polimeri menţin membrana stabilă.

Studiile efectuate pe şoareci, folosind micele vopsite într-o anumită substanţă colorată, au demonstrat faptul că aceste nanoparticule au migrat până la zona vătămată.

Animalele ce au fost tratate cu aceste sfere la puţin timp după producerea accidentului în zona coloanei vertebrale şi-au recăpătat controlul asupra tuturor celor patru membre, spre deosebire de celelalte animale. Testele de toxicitate au demonstrat că tratamentul este 100% sigur şi că nu prezintă riscuri pentru organism.

Studiile viitoare vor încerca să determine cu exactitate momentul în care acest tratament trebuie acordat pacienţilor, după un traumatism, pentru a obţine maximum de beneficii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici