O nouă specie de pterozaur, descoperită în China

Fosilele unei noi specii de pterozaur, care ar putea să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia acestor reptile zburătoare misterioase, ce dominau spaţiul aerian în epoca dinozaurilor, au fost descoperite în China, de o echipă de cercetători britanici şi chinezi.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului O nouă specie de pterozaur, descoperită în China

O nouă specie de pterozaur, descoperită în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această nouă specie a fost numită "Darwinopterus modularis", în onoarea lui Charles Darwin, născut în urmă cu 200 de ani, autorul lucrării "Originea speciilor", publicată în urmă cu 150 de ani.

Peste 20 de schelete fosilizate aparţinând acestei noi specii au fost descoperite, de la începutul acestui an, în partea de nord-est a Chinei, au explicat cinci paleontologi într-un articol publicat miercuri în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.

Aceste schelete fosilizate, dintre care unele sunt complete, au fost descoperite în roci vechi de aproape 160 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că exemplarele au trăit cu cel puţin 10 milioane de ani înainte de apariţia primei specii cunoscute de păsări, Archaeopterix.

Darwinopterus pare să fie veriga intermediară între pterozaurii primitivi, care aveau cozi lungi - printre care se numără şi pterodactilii -, şi urmaşii acestora, ale căror cozi erau mai scurte şi care aveau posibilităţi mai sofisticate de zbor, putând atinge în unele cazuri dimensiuni uriaşe.

"Ce este straniu în legătură cu exemplarele de Darwinopterus este că ele au capul şi gâtul asemănătoare pterozaurilor evoluaţi, însă restul scheletului, inclusiv coada lor lungă, seamănă cu cel al speciilor primitive", a declarat David Unwin, paleontolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Jungchang Lu, de la Institutul de Geologie din Beijing, consideră că, în ceea ce priveşte evoluţia pterozaurilor, capul şi gâtul au fost primele părţi ale corpului care au suferit modificări, urmate de trunchi, coadă, aripi şi gheare.

"Multe schimbări importante s-au concentrat într-o perioadă scurtă de timp", a adăugat expertul britanic David Unwin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici