- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.10.2009, 13:41)
O nouă specie de pterozaur, descoperită în China
Fosilele unei noi specii de pterozaur, care ar putea să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia acestor reptile zburătoare misterioase, ce dominau spaţiul aerian în epoca dinozaurilor, au fost descoperite în China, de o echipă de cercetători britanici şi chinezi.
Urmărește
58 afișări
O nouă specie de pterozaur, descoperită în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această nouă specie a fost numită "Darwinopterus modularis", în onoarea lui Charles Darwin, născut în urmă cu 200 de ani, autorul lucrării "Originea speciilor", publicată în urmă cu 150 de ani.
Peste 20 de schelete fosilizate aparţinând acestei noi specii au fost descoperite, de la începutul acestui an, în partea de nord-est a Chinei, au explicat cinci paleontologi într-un articol publicat miercuri în revista ştiinţifică britanică Proceedings of the Royal Society B.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Aceste schelete fosilizate, dintre care unele sunt complete, au fost descoperite în roci vechi de aproape 160 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că exemplarele au trăit cu cel puţin 10 milioane de ani înainte de apariţia primei specii cunoscute de păsări, Archaeopterix.
Darwinopterus pare să fie veriga intermediară între pterozaurii primitivi, care aveau cozi lungi - printre care se numără şi pterodactilii -, şi urmaşii acestora, ale căror cozi erau mai scurte şi care aveau posibilităţi mai sofisticate de zbor, putând atinge în unele cazuri dimensiuni uriaşe.
"Ce este straniu în legătură cu exemplarele de Darwinopterus este că ele au capul şi gâtul asemănătoare pterozaurilor evoluaţi, însă restul scheletului, inclusiv coada lor lungă, seamănă cu cel al speciilor primitive", a declarat David Unwin, paleontolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
Jungchang Lu, de la Institutul de Geologie din Beijing, consideră că, în ceea ce priveşte evoluţia pterozaurilor, capul şi gâtul au fost primele părţi ale corpului care au suferit modificări, urmate de trunchi, coadă, aripi şi gheare.
"Multe schimbări importante s-au concentrat într-o perioadă scurtă de timp", a adăugat expertul britanic David Unwin.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe