- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.08.2024, 18:26)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă tehnologie AI, Surreal-GUN, identifică modele de îmbătrânire a creierului
- Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnologie de inteligenţă artificială numită Surreal-GUN care poate identifica modele de îmbătrânire a creierului.
- Această abordare permite crearea de imagini realistice ale creierului în diferite stadii de îmbătrânire, potrivit news-medical.net.
Urmărește
370 afișări
O nouă tehnologie AI, Surreal-GUN, identifică modele de îmbătrânire a creierului
Această tehnologie poate ajuta la identificarea factorilor de risc şi a mecanismelor implicate în îmbătrânirea creierului, precum şi la terapii pentru a întârzia sau a preveni declinul congnitiv.
Într-un studiu recent publicat în Nature Medicine, cercetătorii utilizează „Surreal-GAN” alimentat cu inteligenţă artificială (AI), un model de învăţare cu reprezentare profundă, pentru a examina eterogenitatea îmbătrânirii creierului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Îmbătrânirea creierului uman suferă numeroase modificări structurale care variază în funcţie de genetică, de stilul de viaţă al individului şi de prezenţa unor boli coexistente. Această eterogenitate în îmbătrânirea creierului este, de asemenea, influenţată de factori care pot exacerba sau proteja împotriva proceselor neuropatologice legate de vârstă.
Modificări timpurii şi subtile în anumite regiuni ale creierului pot apărea în timpul fazelor preclinice ale bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer. Prin urmare, este esenţial să se înţeleagă aceste modificări neuroanatomice într-un spectru larg de indivizi.
Studiile tradiţionale de neuroimagistică au oferit informaţii importante cu privire la rolul îmbătrânirii şi al bolilor în modificarea structurii şi funcţiei creierului, bazându-se adesea pe comparaţii caz-control. Cu toate acestea, aceste metode sunt limitate în ceea ce priveşte capacitatea lor de a aborda eterogenitatea individuală, deoarece se concentrează de obicei asupra modelelor medii, mai degrabă decât să surprindă diversele modificări neuroanatomice de la un individ la altul.
Abordările de învăţare automată (ML) au fost utilizate cu succes pentru a identifica biomarkeri neuroimagistici la nivel individual al îmbătrânirii creierului. Cu toate acestea, aceste metode adesea nu iau în considerare eterogenitatea subiacentă şi, ca urmare, identifică doar biomarkeri care reflectă un model tipic sau mediu.
Partea practică
Studiul a utilizat Surreal-GAN pentru a analiza modelele de îmbătrânire a creierului prin învăţarea transformărilor unu-la-mulţi de la o populaţie de referinţă (REF) la o populaţie ţintă (TAR) pentru a surprinde modificările eterogene ale creierului. Aceste date sunt apoi distilate în indici de reprezentare (R) care cuantifică severitatea modificărilor cerebrale individualizate de-a lungul mai multor dimensiuni.
Grupul REF a cuprins 1.150 de participanţi cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, în timp ce grupul TAR a inclus 8.992 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 97 de ani, inclusiv cele cu insuficienţă cognitivă uşoară (MCI) sau demenţă.
Pentru a asigura robusteţea, reproductibilitatea modelului a fost testată pe un set de antrenament independent şi pe sexe. De asemenea, cercetătorii au asociat indicii R cu măsuri demografice, clinice, neurocognitive, de stil de viaţă şi genetice utilizând corelaţii parţiale, morfometrie bazată pe voxel şi studii de asociere la nivel de genom (GWAS).
Asociaţiile bolilor cronice au fost explorate prin analiza de regresie liniară multiplă care a ajustat atât pentru vârstă, cât şi pentru sex. Capacităţile de prognostic au fost evaluate utilizând modele de hazard proporţional Cox pe date longitudinale.
Cinci indici R distincţi R1, R2, R3, R4 şi R5 au reprezentat atrofia subcorticală, lobul temporal medial, parieto-temporal, cortical difuz şi perisilvian. Aceşti indici au fost asociaţi semnificativ cu variabile demografice, cum ar fi vârsta şi sexul, precum şi cu mai multe boli cronice, inclusiv MCI, demenţă, schizofrenie şi boala Parkinson.
R2, R3 şi R5 au fost puternic corelate cu biomarkerii bolii Alzheimer, în special lichidul cefalorahidian (CSF)-pTau181 şi CSF-Aβ42. R5 a fost asociat cu o gamă largă de boli cronice şi factori de stil de viaţă, cum ar fi consumul de alcool şi fumatul.
Indicii R de referinţă au fost predictori puternici ai progresiei bolii de la cognitiv normal la MCI şi de la MCI la demenţă, precum şi ai riscului de mortalitate.
Studiul actual este consolidat de utilizarea unei metodologii Surreal-GAN îmbunătăţite cu aplicabilitate largă pentru descoperirea modelelor de îmbătrânire a creierului, oferind astfel un sistem extensibil aplicabil la diverse întrebări de cercetare. Cu toate acestea, limitările notabile ale studiului actual includ subreprezentarea patologiilor neobişnuite şi a anumitor boli, precum şi pragul de vârstă ales, care poate ascunde unele modificări preclinice în grupul REF.
Cercetătorii au dezvoltat Surreal-GAN, un sistem de reprezentare în cinci dimensiuni pentru a caracteriza eterogenitatea neuroanatomică a îmbătrânirii creierului. Surreal-GAN oferă un instrument nou pentru disecarea eterogenităţii atrofiei cerebrale şi înţelegerea legăturilor sale cu factorii demografici, patologici, stilul de viaţă şi variantele genetice. În plus, Surreal-GAN are, de asemenea, potenţialul de a îmbunătăţi diagnosticarea personalizată, gestionarea pacienţilor şi de a îmbunătăţi precizia şi eficacitatea studiilor clinice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe