O nouă variaţie genetică a virusului HIV, identificată de cercetătorii francezi

O nouă variaţie genetică a virusului HIV de tipul 1, aflat la originea celor mai multe cazuri de SIDA, foarte apropiată din punct de vedere genetic de virusul imunodeficienţei simiene descoperit recent la gorile (SIVgor), a fost identificată de o echipă de virusologi francezi.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului O nouă variaţie genetică a virusului HIV, identificată de cercetătorii francezi

O nouă variaţie genetică a virusului HIV, identificată de cercetătorii francezi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Există două tipuri de virusuri care cauzează maladia SIDA - virusul HIV-1, majoritar, şi HIV-2 - mai puţin întâlnit. Virusul HIV-1 este împărţit în trei grupuri: M, aflat la originea pandemiei mondiale şi alte două grupuri, foarte rare - O şi N.

Noua variaţie genetică, identificată de cercetătorul francez Jean-Christophe Plantier, pare să fie prototipul unui nou grup de viruşi de tipul HIV-1, ce a primit din partea oamenilor de ştiinţă denumirea de "grupul P". Virusul HIV-1 este înrudit cu virusul imunodeficienţei la cimpanzei, deşi virusul SIV la gorile a fost suspectat că se află la originea grupului N.

Pentru noul tip de virus descoperit, virusul SIV la gorile "este, pentru moment, sursa cea mai apropiată", potrivit cercetătorilor francezi. "Însă este foarte dificil să determinăm data exactă la care această transmitere a avut loc. Ştim de foarte puţin timp că gorilele au fost şi ele infectate cu SIV, deci prea puţine tulpini de viruşi sunt disponibile în prezent", au adăugat aceiaşi cercetători.

Noul virus a fost identificat la o pacientă originară din Camerun care prezenta un profil medical foarte rar. Cercetătorii au crezut mai întâi că virusul aparţinea grupului O, dar studierea completă a genomului lui (secvenţiere genetică) le-a permis acestora să stabilească faptul că este vorba vorba de un nou grup.

Impactul noului grup P ar putea fi sensibil egal cu cel al grupului O, care reprezintă 1% din totalul pacienţilor infectaţi cu HIV în Camerun şi aproximativ 100 de pacienţi în Franţa. Aceste cazuri sunt rare, însă nu trebuie să fie neglijate, deoarece "acest tip de virus ridică dificultăţi terapeutice şi de diagnostic", au subliniat cercetătorii francezi.

Pacienta asupra căreia a fost identificată noua variaţie genetică se simte bine în prezent. În urma secvenţierii, cercetătorii au putut să determine tratamentul adecvat, în raport cu mutaţiile pe care virusul le prezenta, iar pacienta a răspuns cu bine la tratament. "Este o tulpină de virus care se tratează", au explicat experţii.

"Sunt puţine şanse ca această pacientă să fie primul caz, ţinând cont mai ales de stilul ei de viaţă. Ea a primit acest virus de la alte persoane, cu siguranţă tot din Camerun. Acolo va trebui să căutăm noile cazuri. Descoperirea noului tip de virus subliniează necesitatea de a supraveghea cu atenţie apariţia noilor variaţii genetice ale virusului HIV, în special în Africa Centrală, originea tuturor grupurilor de tipul HIV-1", au explicat cercetătorii francezi.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Nature Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici