- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (06.06.2023, 13:20)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O pastilă pentru cancerul pulmonar poate reduce la jumătate riscul de deces - studiu
Dacă este administrat zilnic după o intervenţie chirurgicală, medicamentul, dezvoltat de AstraZeneca, poate reduce drastic riscul de deces, potrivit unui nou studiu.
Urmărește
685 afișări
O pastilă pentru cancerul pulmonar administrată zilnic poate reduce la jumătate riscul de deces - studiu
S-a demonstrat că o pastilă reduce la jumătate riscul de deces cauzat de un anumit tip de cancer pulmonar atunci când este administrată zilnic, potrivit datelor unui studiu clinic publicate la Chicago, în cadrul celei mai mari conferinţe anuale a specialiştilor în cancer.
Administrarea medicamentului osimertinib, care este comercializat sub denumirea Tagrisso, a redus dramatic riscul de deces cu 51% la pacienţii ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical, potrivit rezultatelor prezentate duminică la o reuniune a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO).
Cancerul pulmonar este forma de boală care provoacă cele mai multe decese, cu aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.
Tratamentul dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca vizează un anumit tip de cancer pulmonar la pacienţii care suferă de aşa-numitul cancer fără celule mici, cel mai frecvent, şi care prezintă un anumit tip de mutaţie, relatează AlJazeera.
Aceste mutaţii, pe ceea ce se numeşte receptorul factorului de creştere epidermică (EGFR), afectează între 10 şi 25 la sută dintre pacienţii cu cancer pulmonar în Statele Unite şi Europa şi între 30 şi 40 la sută în Asia.
Desfăşurarea studiului
Studiul clinic a inclus aproximativ 680 de participanţi aflaţi într-un stadiu incipient al bolii, în peste 20 de ţări. Aceştia trebuiau să fi fost mai întâi operaţi pentru a li se îndepărta tumora, apoi jumătate dintre pacienţi au luat tratamentul zilnic, iar cealaltă jumătate un placebo.
Rezultatul a arătat că administrarea tabletei a dus la o reducere cu 51% a riscului de deces pentru pacienţii trataţi, comparativ cu placebo.
După cinci ani, 88 la sută dintre pacienţii care au luat tratamentul erau încă în viaţă, comparativ cu 78 la sută dintre pacienţii care au luat placebo.
Aceste date sunt "impresionante", a declarat Roy Herbst de la Universitatea Yale, care le-a prezentat la Chicago. Medicamentul ajută la "împiedicarea răspândirii cancerului la creier, la ficat şi la oase", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.
Aproximativ o treime din cazurile de cancer fără celule mici pot fi operate atunci când sunt depistate, a spus el.
"Aceasta este o îmbunătăţire destul de dramatică şi remarcabilă", a declarat Dave Fredrickson, vicepreşedinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.
"Îmi este greu să transmit, cred, cât de importantă este această descoperire", a declarat Nathan Pennell de la Cleveland Clinic Foundation în cadrul conferinţei de presă.
"Am început să intrăm în era terapiei personalizate pentru pacienţii aflaţi în stadii incipiente", a spus Pennell, care nu a participat la studii, şi a precizat că "ar trebui să închidem ferm uşa tratamentului unic pentru toţi cei care suferă de cancer pulmonar cu celule non-mici".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe