- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.11.2012, 16:03)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O planetă care "rătăceşte" liberă prin spaţiu, descoperită de astronomi
O planetă "rătăcitoare", care nu se află pe orbita niciunei stele şi pluteşte liberă prin spaţiul interstelar, a fost descoperită de astronomii europeni şi canadieni, care au reuşit să îi determine vârsta, masa şi temperatura.
Urmărește
842 afișări
O planetă care "rătăceşte" liberă prin spaţiu, descoperită de astronomi
"Acest tip de planetă, atât de rece şi atât de tânără, deşi este cunoscută de teoreticieni, nu a fost niciodată observată până azi" şi este "planeta cea mai apropiată de sistemul nostru solar descoperită vreodată", a declarat într-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal (UdeM).
Această planetă se află totuşi la o distanţă de 100 de ani-lumină de Soare.
Specialiştii de la Centrul de cercetări astrofizice din Québec (CRAQ) şi de la UdeM au descoperit această planetă în colaborare cu astronomii francezi, coordonaţi de Philippe Delorme, profesor la Laboratorul de astrofizică al Observatorului din Grenoble.
Planeta rătăcitoare, denumită CFBDSIR2149, pare să facă parte dintr-un grup de stele foarte tinere, cunoscute sub numele de "tânăra asociaţie AB Doradus".
AB Doradus este "grupul stelar în mişcare" cel mai apropiat de Sistemul Solar. Stelele sale se deplasează în spaţiu în acelaşi timp şi se presupune că s-au format în aceeaşi perioadă.
Cercetătorii au obţinut mai întâi o serie de fotografii în infraroşu cu CFBDSIR2149, cu ajutorul Telescopului Canada-Franţa-Hawaii (TCFH), iar apoi au utilizat puternicul Very Large Telescope (VLT) al Observatorului european austral (ESO) din Chile, pentru a-i deduce masa, temperatura şi vârsta.
Planeta "orfană" are o vârstă cuprinsă între 50 milioane de ani şi 120 milioane de ani, o temperatură de aproximativ 400 °C şi o masă de 4-7 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter, fiind deci considerabil mai mică decât "piticele brune", acele "stele ratate", care nu au o masă suficientă pentru a declanşa acele reacţii nucleare ce dau strălucire stelelor.
Acest rezultat, căutat de astronomi de mai bine de zece ani, confirmă teoriile de formare a stelelor şi a planetelor, afirmă savanţii de la UdeM.
"Pe parcursul ultimelor decenii, mai multe obiecte cereşti de acest tip au fost reperate, dar nicio confirmare ştiinţifică a vârstei lor nu a putut să le valideze existenţa", a declarat Jonathan Gagné, profesor la Universitatea din Montreal.
Un alt cercetător implicat în acest studiu, Etienne Artigau, consideră că "acest obiect a fost descoperit în cadrul unui studiu care a acoperit o suprafaţă uriaşă. Am observat sute de milioane de stele şi de planete... şi am găsit doar o singură planetă vagaboandă, foarte aproape de noi".
"Aceste corpuri nu sunt neapărat rare, însă noi le vedem doar pe acelea care sunt foarte aproape de noi (...) E ca şi cum ai căuta un singur ac în câteva mii de căruţe cu fân", a explicat acelaşi cercetător.
Absenţa unei stele în proximitatea acestei planete a permis echipei de cercetători să îi studieze atmosfera şi să obţină maximum de detalii.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe