- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (24.04.2010, 23:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O posibilă protecţie împotriva ricinei, descoperită de cercetători
Cercetătorii francezi au descoperit primele molecule care asigură o protecţie eficientă faţă de ricină, o otravă mortală, folosită ca armă biologică în atacurile teroriste, potrivit unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică Cell.
Urmărește
109 afișări
O posibilă protecţie împotriva ricinei, descoperită de cercetători
Moleculele descoperite ar putea fi utilizate şi în tratarea complicaţiilor cauzate de infecţiile alimentare provocate de toxinele de tip Shiga sau de holeră, potrivit Comisariatului pentru Energie Nucleară şi alte Energii Alternative (CEA) şi altor organizaţii de cercetare care au participat la acest studiu.
Ricina, care figurează pe lista agenţilor biologici monitorizaţi cu cea mai mare atenţie, a fost implicată în numeroase cazuri de asasinate politice, crime biologice şi sinucideri, se afirmă în comunicatul emis de autorii studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Asasinarea, în 1978, a jurnalistului bulgar Georgi Markov a contribuit la notorietatea ricinei, extrasă din seminţele unei plante ce poate fi folosită la fabricarea uleiului de ricin, utilizat în produse diverse, precum săpunul de baie şi lichidul de frână.
În absenţa unui antidot, efectele ricinei sunt în general ireversibile, iar simptomele apar după câteva ore, cauzând în cele din urmă moartea, după un interval cuprins între trei şi cinci zile.
După atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii şi "plicurile contaminate cu antrax", multe state, printre care şi Franţa, au hotărât să iniţieze programe de cercetare, de "terapie şi decontaminare împotriva ricinei", a declarat Daniel Gillet, cercetător în cadrul CEA, unul dintre autorii studiului.
Dintre cei 16.500 de compuşi chimici analizaţi, cercetătorii francezi au izolat, în cele din urmă, două molecule capabile să blocheze, în eprubetă, efectul toxic al ricinei asupra celulelor.
Una dintre aceste molecule, administrată în mod preventiv şoarecilor, i-a protejat pe aceştia de toxicitatea ricinei şi a contribuit la supravieţuirea lor.
"În experimentele noastre, am tratat şoarecii de laborator cu această moleculă şi apoi le-am administrat doze mici de ricină. Am constatat o protecţie eficientă", a explicat Daniel Gillet. În schimb, această moleculă nu este eficientă atunci când este administrată şoarecilor deja bolnavi. "Pentru moment, molecula în cauză nu poate să vindece", a concluzionat cercetătorul francez.
Va fi nevoie, probabil, de mai mulţi ani de cercetări înainte de a putea produce un medicament eficace, care va putea fi folosit ca un antidot pentru această otravă, au explicat cercetătorii francezi.
În afara interesului manifestat de cercetători pentru folosirea ei în cazurile de terorism biologic, cea de-a doua moleculă descoperită este totodată "activă împotriva unei toxine ce prezintă un interes curent în domeniul sănătăţii publice", fiind asociată cu o maladie cauzată de colibacili.
Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru punerea la punct a unor tratamente eficiente împotriva acestei afecţiuni cu potenţial mortal, în special pentru copiii mai mici de trei ani, cauzată de toxinele de tip Shiga, ce provoacă diaree şi, în unele cazuri, distrugerea globulelor roşii şi blocaje renale.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe