O proteină care oferă protecţie împotriva virusului Ebola, descoperită de cercetătorii americani

O proteină care oferă protecţie împotriva virusului Ebola a fost descoperită de cercetătorii americani, potrivit unui studiu realizat de curând, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista mBio, editată de American Society for Microbiology, informează francetvinfo.fr.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului O proteină care oferă protecţie împotriva virusului Ebola, descoperită de cercetătorii americani

O proteină care oferă protecţie împotriva virusului Ebola, descoperită de cercetătorii americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ar putea fi "călcâiul lui Ahile" al virusului Ebola, afirmă autorii acestui studiu, care consideră că cercetarea lor oferă o rază de speranţă locuitorilor din regiunile afectate de epidemia de Ebola. Studiul, realizat pe şoareci, a permis virusologilor americani de la Universitatea Yeshiva din New York să identifice un fel de "încuietoare moleculară", aflată în interiorul celulelor imunitare, care împiedică virusul Ebola să pătrundă în interiorul celulelor din organism.

Potrivit savanţilor americani, virusul Ebola nu poate să infecteze organismul dacă nu se ataşează de această proteină, denumită Niemann-Pick C1 (NPC1). Fără ea, virusul Ebola nu poate să se multiplice.

Aceste detalii au fost constatate în teste realizate pe animale. Şoarecii modificaţi genetic pentru a bloca sinteza proteinei NPC1 au fost "complet rezistenţi" în faţa Ebola, în timp ce toţi ceilalţi au fost infectaţi, a explicat Kartik Chandran, unul dintre autorii studiului, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Yeshiva din New York.

Culturile de ţesuturi din laborator au permis cercetătorilor să observe faptul că virusul se folosea de proteina NPC1 pentru a intra în citoplasma celulei - acea regiune cuprinsă între nucleul celulei şi membrana acesteia.

Aceeaşi proteină joacă un rol important şi în transportul colesterolului în celule. Persoanele care, din cauza unei anomalii genetice, nu sintetizează această proteină suferă de o tulburare neurodegenerativă mortală, denumită maladia Nieman-Pick. Celulele lor sunt obturate din cauza acumulărilor de colesterol.

Chiar dacă tratamentul care va bloca accesul virusului Ebola la proteina NPC1 ar împiedica transportul normal al colesterolului în celule, "bolnavii infectaţi ar trebui să îl tolereze destul de bine, pentru că tratamentul va fi de scurtă durată", a precizat Andrew Herbert, virusolog la U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases, coautor al studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici