- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SYDNEY, (01.11.2010, 14:27)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O proteină ucigaşă care atacă celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer
O proteină ucigaşă care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperită de o echipă de cercetători australieni şi britanici, aceasta putând fi folosită în lupta împotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria şi diabetul.
Urmărește
55 afișări
O proteină ucigaşă care atacă celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Această proteină, numită perforină, atacă celulele anormale şi produce o fisură în membrana lor, prin care intră enzimele ucigaşe", a explicat James Whisstock, cercetător la Universitatea Monash din Melbourne, coordonatorul studiului. În opinia sa, această descoperire explică "unul dintre misterele fundamentale ale imunităţii".
"Perforina este arma pe care corpul nostru o foloseşte în procesul de «lichidare» a inamicului. Ea intră în acele celule care au fost contaminate de un virus sau care au fost transformate în celule canceroase, permiţând accesul unor enzime care distrug acele celule. Fără ea (perforină, n.r.), sistemul nostru imunitar nu ar putea distruge acele celule", a adăugat coordonatorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Oamenii de ştiinţă din Australia şi de la Birkbeck College din Londra au folosit microscoape foarte puternice pentru a examina structura şi funcţiile perforinei. Fără perforină - produsă de celulele ucigaşe care se activează pentru a distruge invadatorii toxici -, organismul nu ar putea lupta împotriva infecţiilor.
Studiile efectuate pe şoareci au evidenţiat o anumită legătură între un deficit de perforină şi leucemie.
Această descoperire are implicaţii majore în domeniul maladiilor autoimunitare, cum este cazul diabetului juvenil de tipul 1, dar şi pentru pacienţii care au beneficiat de un transplant, deoarece această proteină este asociată, totodată, cu procesul de eliminare a celulelor sănătoase şi cu respingerea ţesuturilor organice.
Graţie noului studiu, cercetătorii au aflat că structura perforinei este similară celei a toxinelor bacteriale, precum listeria şi bacillus anthracis (antrax), ceea ce înseamnă că organismul mamiferelor şi-a însuşit de-a lungul secolelor de evoluţie anumite "tactici de apărare" pe care le-a învăţat de la bolile cu care a fost contaminat.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36