O puternică furtună solară a trimis spre Terra o cantitate uriaşă de particule

Efectele unei furtuni solare care a avut loc pe 12 noiembrie, detectată de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) şi de sistemul de sateliţi STEREO, au fost observate pe Terra luni, informează site-ul oficial al agenţiei spaţiale americane.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului O puternică furtună solară a trimis spre Terra o cantitate uriaşă de particule

O puternică furtună solară a trimis spre Terra o cantitate uriaşă de particule (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor transmise către Terra de instrumentele ştiinţifice de la bordul sistemelor de monitorizare spaţială SOHO şi STEREO, explozia s-a produs în apropiere de polul sud al Soarelui.

În urma acestei explozii, o cantitate uriaşă de particule solare s-a îndreptat către Terra, iar furtuna solară (din clasa C4) ar fi putut afecta câmpul magnetic terestru în perioada 14-15 noiembrie.

Duminică, pasionaţii de astronomie au putut admira, cu ajutorul telescoapelor terestre amplasate la altitudini mari, spectaculoasele aurole boreale care se produc în regiunile polare, fenomenul putând fi observat şi luni.

În urma exploziilor solare de mare intensitate, unda de şoc poate afecta sateliţii, reţelele de distribuţie a electricităţii şi liniile de comunicaţii de pe tot globul.

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013. Nu se ştie însă în ce măsură vor fi afectate sistemele de comunicaţii de pe glob.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurore polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor variază cu o perioadă de circa 11 ani, în acest timp numărul petelor solare înregistrând un minimum şi un maximum. Activitatea solară este influenţată şi de magnetism şi de rotaţia Soarelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici