- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SAN FRANCISCO, (19.12.2008, 17:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O serie de minerale de pe Marte dovedesc existenţa apei
O serie de minerale descoperite de NASA pe Marte dovedesc prezenţa în trecut a unui mediu acvatic ce ar fi putut să susţină unele forme de viaţă, au declarat specialiştii americani.
Urmărește
70 afișări
O serie de minerale de pe Marte dovedesc existenţa apei (Imagine: www.nasa.gov)
Depozitele de carbonaţi, formaţi în mediul acvatic netru sau alcalin, au fost descoperite de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter, potrivit informaţiilor date publicităţii în timpul conferinţei American Geophysical Union care a avut loc, săptămâna aceasta, la San Francisco.
"Este o veste extraordinară", a declarat John Mustard, de la Brown University, din Rhode Island. "Am descoperit o materie albă şi cristalizată", a adăugat Mustard.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Carbonaţii se formează atunci când apa şi dioxidul de carbon se amestecă cu calciul, fierul sau magneziul. Ei se dizolvă repede în acizi, iar această descoperire contrazice teoria potrivit căreia toată apa ce a existat în trecut pe Marte era acidă.
Carbonaţii de pe Terra, precum creta şi calcarul, păstrează uneori materiale organice, dar specialiştii nu au detectat astfel de dovezi pe Marte.
Carbonaţii descoperiţi de sonda americană au o vechime de 3,6 miliarde de ani şi au fost descoperiţi într-un strat de pietriş de la marginea unui crater, ce are un diametru de 1.490 de metri.
Carbonaţii au fost detectaţi anterior, în cantităţi mici, în mostrele de sol recoltate de Phoenix Mars Lander, în mostrele de praf marţian şi în meteoriţii căzuţi pe Terra care proveneau de pe Marte. Este pentru prima oară, însă, când cercetătorii au descoperit locul în care aceşti carbonaţi s-au format.
Depozitele de carbonaţi de pe Marte au mărimea unui stadion de fotbal şi sunt vizibili în fotografiile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter.
Depozitele par sa fie limitate, dar mediul acvatic neutru sau alcalin ar fi putut să fie, în trecut, mult mai extins, a declarat Scott Murchie, un specialist de la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
Filosilicaţii, care se formează în condiţii asemănătoare cu carbonaţii, dar nu se dizolvă în mediile acide, se află în cantităţi abundente pe Marte.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe