- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (27.11.2013, 17:05)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O sondă europeană va fi lansată, pe 19 decembrie, pentru a descoperi secretele materiei întunecate
Sonda europeană Gaia va fi lansată pe 19 decembrie pentru a monitoriza aproximativ 1 miliard de stele şi pentru a descoperi secretele materiei întunecate.
Urmărește
224 afișări
O sondă europeană va fi lansată, pe 19 decembrie, pentru a descoperi secretele materiei întunecate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Sonda Gaia, care va alcătui, totodată, o hartă în 3D ce va include circa 1 miliard de stele, va revoluţiona ştiinţa astronomiei, afirmă oamenii de ştiinţă, care au anunţat cu această ocazie pornirea cronometrului oficial de dinainte de lansare, informează dailymail.co.uk.
Gaia, o sondă spaţială cu o greutate de două tone, a fost construită cu un buget de un miliard de euro şi va fi lansată pe 19 decembrie cu ajutorul unei rachete ruseşti Soyuz, de la Centrul spaţial european din Guyana franceză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Veşti bune pentru pasionaţii de călătorii: Wizz Air îşi extinde operaţiunile dintr-un oraş din România. Spre ce destinaţii vor fi mai multe zboruri
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
Misiunea Gaia, care va avea o durată de cinci ani, are următoarele obiective principale: descoperirea unor corpuri cereşti până acum necunoscute, inclusiv stele care explodează, dar şi a unor planete care orbitează în jurul altor stele şi a asteroizilor.
Gaia va monitoriza sute de milioane de stele din galaxia noastră, Calea Lactee, cu o precizie până acum neegalată. Potrivit oamenilor de ştiinţă europeni, Gaia va aduce o serie de indicii preţioase despre misterioasa materie întenecată şi despre energia întunecată.
Gaia va opera dintr-un punct staţionar, aflat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, cunoscut sub numele de "Punctul Lagrange L2".
Situată în acel punct, caracterizat prin faptul că Terra se află între Soare şi L2, Gaia se va afla într-o zonă perfectă de unde va putea să monitorizeze o zonă vastă din Univers.
Pe măsură ce Gaia efectuează o rotaţie lentă în jurul propriei axe, două telescoape vor scana Universul cu ajutorul celor mai mari camere digitale trimise vreodată în spaţiu.
Datele obţinute de Gaia vor fi suficient de numeroase pentru a umple 30.000 de CD ROM-uri.
Misiunea Gaia îl are ca principal coordonator pe Gerry Gilmore, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Materia întunecată este o substanţă invizibilă care ţine galaxiile împreună, dar ea nu poate fi detectată decât prin observarea efectelor ei gravitaţionale.
Energia întunecată este o stranie forţă de propulsie care pare să fie profund conectată la structura Universului şi care face ca galaxiile să se îndepărteze unele de altele cu o viteză accelerată.
Gaia va fi capabilă să detecteze sisteme solare îndepărtate, cu planetele lor aferente, dar şi alte corpuri mai apropiate de Terra, precum asteroizii, care pot deveni periculoşi atunci când orbitele lor se intersectează cu cea a planetei noastre.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:00
Rebelii Houthi din Yemen spun că au atacat o „ţintă vitală” din Israel
-
ieri, 22:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Ucraina distruge drapelul arborat de trupele ruse la frontieră în regiunea Cernihiv