O specie nouă de delfin cu cocoaşă, descoperită în Australia

O specie nouă de delfin cu cocoaşă a fost descoperită în largul coastelor nordice ale Australiei, de o echipă de biologi americani.

Urmărește
508 afișări
Imaginea articolului O specie nouă de delfin cu cocoaşă, descoperită în Australia

O specie nouă de delfin cu cocoaşă, descoperită în Australia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă coordonată de Wildlife Conservation Society din New York a identificat o nouă ramură a genului "Sousa" în urma unui laborios proces de analize şi comparaţii biogenetice.

Cercetătorii au autopsiat aproape 200 de delfini morţi şi au comparat mostrele de ţesut prelevate de la aceştia cu cele prelevate de la delfini cu cocoaşă care trăiesc în oceanele Atlantic, Indian şi Indo-Pacific. De asemenea, au studiat botul şi dentiţia delfinilor şi au secvenţiat ADN-ul a 235 de exemplare.

Specialiştii au stabilit că este vorba de o nouă specie de delfin cu cocoaşă, frecvent întâlnită în apele din nordul Australiei.

În articolul publicat în revista Molecular Ecology, biologii spun că analizele genetice şi morfologice arată că există cel puţin patru specii în familia delfinilor cu cocoaşă.

Delfinii cu cocoaşă reprezintă una dintre cele aproximativ 80 de specii de cetacee şi ocupă un teritoriu care se întinde din Pacific în Australia şi Africa Occidentală.

Biologii urmează să ceară Comisiei internaţionale a nomenclatorului zoologic să acorde un nume noii specii. În afara speciei australiene, ei propun recunoaşterea delfinului cu cocoaşă din Oceanul Indian (Sousa plumbea), a celui cu cocoaşă indo-pacific numit şi delfinul alb de China (Sousa Chinensis), precum şi a celui cu cocoaşă din Atlantic numit şi delfinul de Camerun (Sousa teuszii). Ultimele două specii sunt în declin şi considerate ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului excesiv şi a reducerii habitatului.

Wildlife Conservation Society spune că este vorba de o descoperire foarte importantă - identificarea unei noi specii de mamifere fiind un lucru foarte rar. "Această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine istoria evoluţiei acestui grup de animale şi să punem la punct politici mai eficiente de conservare a speciilor", au spus biologii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici