- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (02.01.2015, 17:24)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O specie unică de broaşte care naşte mormoloci vii, descoperită în Indonezia
Cercetătorii au descoperit o specie de broaşte, Limnonectes larvaepartus, care naşte mormoloci vii, o caracterisctică unică printre cele 6.455 de specii de broaşte cunoscute în lume.
Urmărește
2480 afișări
O specie unică de broaşte care naşte mormoloci vii, descoperită în Indonezia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Noua specie de broaşte a fost descoperită pe insula Sulawesi din Indonezia, iar cei doi colţi pe care masculii de Limnonectes larvaepartus îi au pe mandibulă nu sunt cea mai exotică trăsătură a acestor batracieni. Modul în care se reproduc aceste broaşte este unic.
Micuţa broască, descoperită în pădurea tropicală indoneziană, este singura din lumea care naşte direct mormoloci, spre deosebire de cea mai mare parte a broaştelor care depun ouă în apă, potrivit anunţului făcut miercuri de cercetători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"În cazul celor mai multe specii de broaşte, reproducerea nu poate fi mai diferită de cea umană. Dar în acest caz, ceea ce este cel mai interesant, în mod ironic, este că modul de reproducere este asemănător cu al nostru", a declarat specialistul în herpetologie Jimmy McGuire din cadrul Univesităţii California Berkeley, a cărui cercetare a fost publicată în revista ştiinţifică online PLOS ONE.
Această broască, de obicei gri sau maronie, are circa 40 de milimetri lungime şi cântăreşte aproximativ cinci grame. Animalul aparţine grupului asiatic de broaşte cu colţi. Masculii acestei specii au două excrescenţe asemănătoare unor colţi pe mandibulă, pe care îi folosesc când se luptă.
Animalul trăieşte într-un ecosistem tropical, în mici băltoace şi pâraie, iar principalii săi prădători sunt alte specii de broaşte mai mari, şerpii şi păsările care se hrănesc cu amfibieni.
Modul de reproducere face ca specia Limnonectes larvaepartus să fie cu totul specială.
"Marea majoritate a broaştelor se reproduce folosind fertilizarea externă. În timpul împerecherii, masculul apucă femela de talie şi eliberează spermă peste ouăle pe care femela le depune", a spus McGuire.
Ouăle stau apoi în apă, iar embrionii cresc, trecând prin mai multe stadii, inclusiv cel de mormoloc, când animalul nu are picioare şi se deplasează prin apă cu ajutorul unei cozi care dispare la maturitate.
Circa zece specii de broaşte se reproduc folosind fertilizarea internă, potrivit cercetătorului. Toate acestea, mai puţin specia nou descoperită, fie depozitează ouăle fertilizate, fie dau naştere unor pui, practic nişte versiuni în miniatură ale animalului adult, care au trecut prin stadiul de mormoloc pe când erau încă în interiorul oului adăpostit în corpul mamei.
În cazul Limnonectes larvaepartus, nume ce înseamnă "înnotător în mlaştină care naşte larve", femela dă naştere unor mormoloci.
"Este neclar de ce acest mod de reproducere nu este întâlnit mai des în rândul speciilor de broaşte", a spus McGuire.
"Subiectul meu favorit când vine vorba despre evoluţia şi diversificarea broaştelor este varietatea uimitoare care apare în ce priveşte modul de reproducere. Broaştele au tot felul de caracteristici interesante", a mai spus cercetătorul.
Potrivit biologului american, există specii de broaşte care înghit ouăle fertilizate şi le ţin în stomac până la eclozare, o altă specie ai cărei masculi păstrează ouăle în sacul vocal şi multe alte specii care îşi cară ouăle şi mormolocii în săculeţi poziţionaţi pe spate sau pe părţile laterale ale corpului.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe