O stea îndepărtată, în jurul căreia se află o megastructură misterioasă, "bombardată" de comete - FOTO, VIDEO

O stea aflată în centrul unui sistem stelar îndepărtat, în jurul căreia astronomii americani au descoperit o megastructură misterioasă, ar putea fi de fapt "bombardată" de comete, informează msn.com.

Urmărește
1710 afișări
Imaginea articolului O stea îndepărtată, în jurul căreia se află o megastructură misterioasă, "bombardată" de comete - FOTO, VIDEO

O stea îndepărtată, în jurul căreia se află o megastructură misterioasă, "bombardată" de comete (Imagine:le-gotha.com)

Steaua respectivă a generat dezbateri aprinse în comunitatea ştiinţifică. Lumina ei fluctuează dramatic, după un tipar bizar, iar astronomii sunt de părere că un anumit obiect de mari demensiuni şi cu o formă ciudată ar putea să orbiteze în jurul ei, blocându-i ocazional strălucirea. Obiectul respectiv ar putea fi un grup de comete reci sau fragmente de planete şi asteroizi. Alţi cercetători au sugerat chiar faptul că ar merita investigată posibilitatea unei uriaşe structuri extraterestre, precum o aglomerare de panouri de captare a energiei solare.

Activitatea ciudată a stelei respective a fost descoperită iniţial de telescopul Kepler, în prezent retras din activitate, însă oamenii de ştiinţă au continuat monitorizarea stelei cu ajutorul telescopului Spitzer, operat de NASA. Rezultatele finale vor fi publicate în curând în Astrophysical Journal Letters.

Deşi Spitzer nu poate să "spună" prea multe lucruri despre existenţa sau absenţa unei civilizaţii extraterestre în jurul stelei KIC 8462852, telescopul american poate totuşi să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să analizeze celelalte posibilităţi şi teorii formulate în acest caz.

"Dacă un impact planetar sau o coliziune cu asteroizi s-ar fi aflat în spatele misterului care înconjoară steaua KIC 8462852, atunci ar trebui să existe un exces de raze infraroşii în jurul stelei. Praful cosmic şi fragmente de rocă ar trebui să se afle la temperatura potrivită pentru ca ele să strălucească în lungimea de undă a radiaţiei infraroşii", se afirmă într-un comunicat emis de NASA.

Atunci când Spitzer a căutat acel exces de radiaţie infraroşie, nu a găsit nimic de acest fel în jurul stelei respective. Acest fapt sugerează că ipoteza coliziunii cu o planetă sau cu asteroizi ar putea să nu fie corectă. Cu toate acestea, ar putea totuşi ca teoria să aibă sens: telescopul Kepler a observat acel tipar luminos bizar în 2011 şi în 2013, în timp ce Spitzer a realizat observaţiile sale în 2015. Dacă obiectele care circulă în jurul stelei KIC 8462852 au o orbită foarte lungă, ele ar putea să nu se afle în prezent în poziţia potrivită pentru a putea fi observate de Spitzer, un telescop spaţial care urmează orbita Terrei după o traiectorie heliocentrică.

Radiotelescoapele terestre din reţeaua ATA (Allen Telescope Array) şi-au orientat şi ele antenele către steaua misterioasă KIC 8462852, încercând să capteze eventualele semnale radio ce ar putea să indice prezenţa unor civilizaţii extraterestre în jurul stelei. ATA nu a descoperit deocamdată nicio dovadă referitoare la existenţa extratereştrilor, însă oamenii de ştiinţă americani intenţionează să monitorizeze din nou steaua respectivă cu ajutorul unui telescop mai mare şi mai sensibil, în 2016.

Alte telescoape terestre vor observa şi ele steaua KIC 8462852, încercând să descifreze misterul din jurul comportamentului bizar al acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici