- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.07.2010, 16:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele
Telescopul spaţial Hubble al NASA a descoperit o stea foarte rară, aruncată din centrul galaxiei noastre, care se deplasează de trei ori mai rapid decât Soarele. Oamenii de ştiinţă cred că aceasta a fost creată în momentul în care trei stele au trecut prea aproape de gaura neagră din Centrul Căii Lactee, în urmă cu aproximativ o sută de milioane de ani, potrivit Daily Mail.
Urmărește
182 afișări
O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele (Imagine: NASA)
Una dintre cele trei stele a fost capturată, în timp ce celelalte două, aruncate în afara galaxiei, au fuzionat, formând o stea albastră superfierbinte, care se deplasează cu o viteză de aproximativ 2,5 milioane km pe oră.
Steaua, cunoscută ca HE 0437-5439, este una dintre cele mai rapide observate vreodată şi prima care poate fi legată direct de ceea ce se află în centrul galaxiei noastre.
"Datorită telescopului Hubble, putem urmări pentru prima dată de unde vine această stea, măsurând direcţia mişcării în spaţiu. Măsurătorile noastre ne trimit direct în centrul Căii Lactee", a declarat astronomul Warren Brown de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Steaua "exilată" este deja la o distanţă de aproximativ 200.000 de ani lumină de centrul galaxiei.
Utilizând Hubble pentru a măsura direcţia "fugarului" şi pentru a stabili ca punct de plecare centrul Căii Lactee, cercetătorii au calculat cât de puternic a fost aruncată pentru a ajunge în locaţia actuală.
Totuşi, vârsta acestei stele rămâne un mister pentru astronomi. Bazându-se pe viteza şi poziţia actuală, steaua ar fi trebuit să aibă 100 de milioane de ani, de când şi-a început călătoria din centrul galaxiei.
Însă masa sa, de nouă ori mai mare decât a Soarelui, şi culoarea albastră indică faptul că steaua ar fi trebuit să se stingă după numai 20 de milioane de ani, mult mai puţin decât durata călătoriei ei până în poziţia de acum.
O teorie, propusă prima dată în 1989, susţinea că gaura neagră din centrul Căii Lactee ar arunca o stea în afara galaxiei aproximativ o dată la 100.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe