- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (04.01.2009, 15:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O substanţă din creierul uman poate predispune la consumul de droguri
Cercetătorii americani au descoperit dovezi fizice ale diferenţelor cerebrale care le pot determina pe anumite persoane ce caută "senzaţii tari" să acţioneze în mod impulsiv sau periculos, informează BBC.
Urmărește
152 afișări
O substanţă din creierul uman poate predispune la consumul de droguri (Imagine: Mediafax Foto)
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt, din Statele Unite, indică faptul că persoanele care sunt înclinate să se expună riscurilor procesează în mod diferit dopamina, explicând astfel de ce anumite persoane sunt mai expuse la diverse forme de dependenţă, precum cea de droguri.
Dopamina este o moleculă care asigură comunicarea între neuroni, celulele cerebrale, şi are un rol important în ceea ce priveşte senzaţiile de dorinţă şi de plăcere. Se pare că persoanele care se simt stimulate de o noutate, precum un drog, reacţionează de fapt la incapacitatea creierului lor de a gestiona producţia de dopamină, moleculă care produce senzaţia de exaltare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
La nivelul corpului uman, celulele producătoare de dopamină sunt prevăzute cu un sistem de autoreglare a cantităţii lor. "Autoreceptorii" de pe suprafaţa acestor celule reacţionează atunci când nivelul de dopamină creşte, reducând volumul de astfel de molecule.
La studiu au participat 34 de subiecţi sănătoşi, ale căror creiere au fost scanate pentru testarea nivelul de dopamină şi detectarea unei predispoziţii către un anumit tip de personalitate. Rezultatele au arătat că oamenii care au o predispoziţie către aventură, sunt cheltuitori şi trăiesc imprevizibil au mai puţini autoreceptori ai dopaminei.
"Am descoperit că densitatea autoreceptorilor dopaminei este invers proporţionată cu neofilia - dorinţa continuă de noi experienţe - la anumiţi indivizi. Studiul nostru sugerează că cei care caută mereu noutatea reacţionează de fapt la incapacitatea creierului lor de a gestiona nivelul de dopamină. Acest fenomen cerebral îi poate determina pe anumiţi indivizi să fie foarte receptivi la experienţe noi şi la situaţii care au ca miză o recompensă, circumstanţe care provoacă în mod normal producerea dopaminei", a spus David Zald, coordonatorul studiului.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe