O substanţă din creierul uman poate predispune la consumul de droguri

Cercetătorii americani au descoperit dovezi fizice ale diferenţelor cerebrale care le pot determina pe anumite persoane ce caută "senzaţii tari" să acţioneze în mod impulsiv sau periculos, informează BBC.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului O substanţă din creierul uman poate predispune la consumul de droguri

O substanţă din creierul uman poate predispune la consumul de droguri (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt, din Statele Unite, indică faptul că persoanele care sunt înclinate să se expună riscurilor procesează în mod diferit dopamina, explicând astfel de ce anumite persoane sunt mai expuse la diverse forme de dependenţă, precum cea de droguri.

Dopamina este o moleculă care asigură comunicarea între neuroni, celulele cerebrale, şi are un rol important în ceea ce priveşte senzaţiile de dorinţă şi de plăcere. Se pare că persoanele care se simt stimulate de o noutate, precum un drog, reacţionează de fapt la incapacitatea creierului lor de a gestiona producţia de dopamină, moleculă care produce senzaţia de exaltare.

La nivelul corpului uman, celulele producătoare de dopamină sunt prevăzute cu un sistem de autoreglare a cantităţii lor. "Autoreceptorii" de pe suprafaţa acestor celule reacţionează atunci când nivelul de dopamină creşte, reducând volumul de astfel de molecule.

La studiu au participat 34 de subiecţi sănătoşi, ale căror creiere au fost scanate pentru testarea nivelul de dopamină şi detectarea unei predispoziţii către un anumit tip de personalitate. Rezultatele au arătat că oamenii care au o predispoziţie către aventură, sunt cheltuitori şi trăiesc imprevizibil au mai puţini autoreceptori ai dopaminei.

"Am descoperit că densitatea autoreceptorilor dopaminei este invers proporţionată cu neofilia - dorinţa continuă de noi experienţe - la anumiţi indivizi. Studiul nostru sugerează că cei care caută mereu noutatea reacţionează de fapt la incapacitatea creierului lor de a gestiona nivelul de dopamină. Acest fenomen cerebral îi poate determina pe anumiţi indivizi să fie foarte receptivi la experienţe noi şi la situaţii care au ca miză o recompensă, circumstanţe care provoacă în mod normal producerea dopaminei", a spus David Zald, coordonatorul studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici