O substanţă miraculoasă sintetizată din ficatul rechinilor ar putea vindeca o serie de infecţii virale

Scualamina, o substanţă sintetizată de ficatul rechinilor, ar putea fi folosită pentru a combate anumite virusuri umane, precum virusul hepatitei şi cel al febrei galbene, au anunţat cercetătorii americani.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului O substanţă miraculoasă sintetizată din ficatul rechinilor ar putea vindeca o serie de infecţii virale

O substanţă miraculoasă sintetizată din ficatul rechinilor ar putea vindeca o serie de infecţii virale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proprietăţile antibiotice ale scualaminei erau deja cunoscute încă de la descoperirea acestei substanţe, în anul 1993, însă acest studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Science, este primul care a examinat impactul ei potenţial asupra virusurilor.

Cercetătorii de la Universitatea Georgetown din Washington au descoperit că această substanţă reuşeşte să limiteze răspândirea infecţiilor virale la animale şi, în unele cazuri, chiar să le vindece.

Testele de laborator au arătat că substanţa poate "să inhibe infectarea celulelor sanguine de către virusul febrei Dengue, ca şi infectarea celulelor ficatului uman cu hepatita B şi D", se afirmă în concluziile acestui studiu.

Testele efectuate pe animale au arătat rezultate similare în ceea ce priveşte febra galbenă şi virusul encefalitei ecvine de Est (EEE), dar şi pentru un tip de herpes care afectează rozătoarele.

"Este vorba de o substanţă promiţătoare care, în principiul ei activ şi în structura ei chimică, nu are nimic în comun cu alte substanţe studiate în prezent pentru tratarea virusurilor", a declarat profesorul Michael Zasloff, descoperitorul scualaminei.

Profesorul Zasloff consideră că dozajul ideal de scualamină nu a fost încă determinat cu precizie, însă medicii vor să înceapă în curând primele teste pe pacienţi umani.

Scualamina nu prezintă pericole pentru organismul uman şi a fost deja avută în vedere pentru combaterea cancerului şi a unor boli oculare. Aceste teste sunt încă în desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici