- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LA JOLLA, (27.04.2015, 17:26)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O tehnică de manipulare genetică a ADN-ului mitocondrial, testată cu succes de cercetătorii americani
Cercetătorii americani au conceput o tehnică revoluţionară - testată cu succes pe şoareci - ce a constat în manipularea genetică a ADN-ului mitocondrial, care poate transmite maladii incurabile.
Urmărește
1178 afișări
O tehnică de manipulare genetică a ADN-ului mitocondrial, testată cu succes de cercetătorii americani (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii de la Institutul Salk din La Jolla, California, au conceput un tip special de "foarfeci moleculare", realizate cu scopul de a elimina mutaţiile dăunătoare de la nivelul embrionilor, lăsând intact ADN-ul acestora, informează bbc.com.
Ei speră că, într-o bună zi, această tehnică ar putea fi utilizată şi pe pacienţi umani, pentru a preveni maladiile mitocondriale.
Deşi experţii în domeniu consideră că noua metodă reprezintă "o capodoperă tehnică", ea generează o serie de provocări de ordin etic şi ştiinţific.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Mitocondriile sunt mici "uzine" care există în interiorul aproape fiecărei celule din organism, care generează energia de care acestea au nevoie pentru asigurarea funcţiilor vitale.
Mitocondriile au propriul ADN - care este transmis de la mamă la copil. Spre deosebire de ADN-ul din nucleul celulei, ADN-ul mitocondrial nu influenţează caracteristicile ce vizează aspectul fizic al unei persoane.
Dar, dacă ADN-ul mitocondrial prezintă anumite "defecte", copiii pot dezvolta anumite maladii grave, precum miastenie şi orbire.
Potrivit acestui studiu, ce a fost publicat în revista Cell, savanţii americani au testat acel tip de "foarfeci moleculare" pe şoareci care prezentau două tipuri de ADN mitocondrial.
Ei au putut să identifice şi să taie ADN-ul mitocondrial cauzator de boli din embrionii de şoareci. În urma acestei operaţii, puii de şoareci rezultaţi au fost sănătoşi.
Cercetătorii americani au testat cu succes această tehnică şi pe ADN mitocondrial uman cu anumite defecte, care fusese inserat în ovule de şoareci.
Următorul pas în cercetarea lor va consta în realizarea unor teste de laborator pe embrioni umani cu defecte genetice.
Şi, dacă se va dovedi eficientă şi în acele cazuri, tehnica va deveni o alternativă mai simplă pentru terapiile bazate pe transfer mitocondrial, care au fost aprobate recent în Marea Britanie.
Acel tip de terapie, foarte controversată, se bazează pe ADN recoltat de la trei persoane - doi părinţi heterosexuali şi o femeie donator de la care se prelevează ADN mitocondrial.
Oamenii de ştiinţă au însă păreri împărţite în ceea ce priveşte chestiunile de ordin etic şi ştiinţific pe care le ridică o astfel de abordare.
Recent, un alt studiu, realizat în China şi care a avut la bază o tehnică diferită, aplicată asupra ADN-ului din nucleul celulelor umane, i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să ridice o serie de semne de întrebare în ceea ce priveşte principiile etice care stau la baza acestei metode.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace