O treime din speciile de mamifere, pe cale de dispariţie

Jumătate din speciile de mamifere se află în declin numeric şi aproximativ o treime din ele sunt pe cale de dispariţie, conform "listei roşii" a speciilor ameninţate cu extincţia publicată recent de Uniunea Mondială pentru Natură (IUCN), la Barcelona.

Urmărește
2047 afișări
Imaginea articolului O treime din speciile de mamifere, pe cale de dispariţie

O treime din speciile de mamifere sunt în declin (Imagine: www.iucnredlist.org)

Experţii UICN, un organism cu autoritate în domeniul biodiversităţii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de până în prezent. Studiul confirmă gravitatea situaţiei actuale: una din patru specii de mamifere este ameninţată cu dispariţia, adică 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.

Realitatea ar putea fi şi mai gravă, deoarece experţii nu posedă informaţii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizaţia, care susţine un congres la Barcelona. Pentru cercetători, lipsa informaţiilor referitoare la o anumită specie reprezintă, de obicei, un semnal neliniştitor.

În realitate, numărul mamiferelor ameninţate cu dispariţia ar putea să atingă procentul de 36%, a estimat Jan Schipper, expert al UICN, într-un articol apărut în revista Science.

"Rezultatele noastre ne arată o imagine foarte sumbră a situaţiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adăugând că "jumătate dintre acestea se află în declin numeric". Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut din anul 1500 şi până în prezent.

Criza actuală este considerată ca fiind cea de-a şasea perioadă de extincţie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzătoare dispariţiei dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani.

În total, lista roşie, creată de UICN în 1963, cuprinde 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de dispariţie, faţă de 16.306 de specii în 2007.

3.246 de specii fac parte din categoria cu riscul cel mai ridicat - "specii în pericol critic" -, 4.770 se află "în pericol" şi 8.912 sunt considerate a fi "vulnerabile".

Expresia "în pericol critic" se referă la faptul că probabilitatea de extincţie a speciei este foarte ridicată. În "lista roşie" din 2008, se află 188 mamifere încadrate în această categorie, aşa cum este cazul linxului iberic (Lynx pardinus).

Aproape 450 de mamifere au fost catalogate ca fiind "în pericol", precum diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), un marsupial carnivor a cărui populaţie a scăzut cu peste 60% în ultimii zece ani.

Pisica sălbatică (Prionailurus viverrinus) din Asia de sud-est a trecut din categoria "vulnerabil" în categoria "în pericol", din cauza distrugerii habitatului ei natural. În aceeaşi situaţie se află şi foca din Marea Caspică (Pusa caspica), a cărei populaţie a scăzut cu 90% în ultimul secol, din cauza vânatului excesiv.

Cu toate acestea, experţii susţin că este posibilă o redresare a situaţiei. Datorită unor măsuri de conservare s-au obţinut rezultate încurajatoare pentru 5% dintre mamiferele ameninţate. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) este, în prezent, considerat doar "în pericol", după ce a fost reintrodus cu succes în Mexic, iar calul sălbatic (Equus ferus) a fost reintrodus în Mongolia.

Dar "cu cât vom aştepta mai mult, cu atât ne va costa mai mult să împiedicăm dispariţia altor specii", a avertizat Jane Smart, conducătoarea programului de salvare a speciilor din cadrul organizaţiei UICN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici