- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BARCELONA, (06.10.2008, 18:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O treime din speciile de mamifere, pe cale de dispariţie
Jumătate din speciile de mamifere se află în declin numeric şi aproximativ o treime din ele sunt pe cale de dispariţie, conform "listei roşii" a speciilor ameninţate cu extincţia publicată recent de Uniunea Mondială pentru Natură (IUCN), la Barcelona.
Urmărește
2047 afișări
O treime din speciile de mamifere sunt în declin (Imagine: www.iucnredlist.org)
Experţii UICN, un organism cu autoritate în domeniul biodiversităţii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de până în prezent. Studiul confirmă gravitatea situaţiei actuale: una din patru specii de mamifere este ameninţată cu dispariţia, adică 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.
Realitatea ar putea fi şi mai gravă, deoarece experţii nu posedă informaţii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizaţia, care susţine un congres la Barcelona. Pentru cercetători, lipsa informaţiilor referitoare la o anumită specie reprezintă, de obicei, un semnal neliniştitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
În realitate, numărul mamiferelor ameninţate cu dispariţia ar putea să atingă procentul de 36%, a estimat Jan Schipper, expert al UICN, într-un articol apărut în revista Science.
"Rezultatele noastre ne arată o imagine foarte sumbră a situaţiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adăugând că "jumătate dintre acestea se află în declin numeric". Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut din anul 1500 şi până în prezent.
Criza actuală este considerată ca fiind cea de-a şasea perioadă de extincţie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzătoare dispariţiei dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani.
În total, lista roşie, creată de UICN în 1963, cuprinde 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de dispariţie, faţă de 16.306 de specii în 2007.
3.246 de specii fac parte din categoria cu riscul cel mai ridicat - "specii în pericol critic" -, 4.770 se află "în pericol" şi 8.912 sunt considerate a fi "vulnerabile".
Expresia "în pericol critic" se referă la faptul că probabilitatea de extincţie a speciei este foarte ridicată. În "lista roşie" din 2008, se află 188 mamifere încadrate în această categorie, aşa cum este cazul linxului iberic (Lynx pardinus).
Aproape 450 de mamifere au fost catalogate ca fiind "în pericol", precum diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), un marsupial carnivor a cărui populaţie a scăzut cu peste 60% în ultimii zece ani.
Pisica sălbatică (Prionailurus viverrinus) din Asia de sud-est a trecut din categoria "vulnerabil" în categoria "în pericol", din cauza distrugerii habitatului ei natural. În aceeaşi situaţie se află şi foca din Marea Caspică (Pusa caspica), a cărei populaţie a scăzut cu 90% în ultimul secol, din cauza vânatului excesiv.
Cu toate acestea, experţii susţin că este posibilă o redresare a situaţiei. Datorită unor măsuri de conservare s-au obţinut rezultate încurajatoare pentru 5% dintre mamiferele ameninţate. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) este, în prezent, considerat doar "în pericol", după ce a fost reintrodus cu succes în Mexic, iar calul sălbatic (Equus ferus) a fost reintrodus în Mongolia.
Dar "cu cât vom aştepta mai mult, cu atât ne va costa mai mult să împiedicăm dispariţia altor specii", a avertizat Jane Smart, conducătoarea programului de salvare a speciilor din cadrul organizaţiei UICN.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe