O treime din speciile de mamifere, pe cale de dispariţie
Experţii UICN, un organism cu autoritate în domeniul biodiversităţii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de până în prezent. Studiul confirmă gravitatea situaţiei actuale: una din patru specii de mamifere este ameninţată cu dispariţia, adică 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.
Realitatea ar putea fi şi mai gravă, deoarece experţii nu posedă informaţii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizaţia, care susţine un congres la Barcelona. Pentru cercetători, lipsa informaţiilor referitoare la o anumită specie reprezintă, de obicei, un semnal neliniştitor.
"Rezultatele noastre ne arată o imagine foarte sumbră a situaţiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adăugând că "jumătate dintre acestea se află în declin numeric". Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut din anul 1500 şi până în prezent.
Criza actuală este considerată ca fiind cea de-a şasea perioadă de extincţie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzătoare dispariţiei dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani.
În total, lista roşie, creată de UICN în 1963, cuprinde 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de dispariţie, faţă de 16.306 de specii în 2007.
3.246 de specii fac parte din categoria cu riscul cel mai ridicat – "specii în pericol critic" -, 4.770 se află "în pericol" şi 8.912 sunt considerate a fi "vulnerabile".
Aproape 450 de mamifere au fost catalogate ca fiind "în pericol", precum diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), un marsupial carnivor a cărui populaţie a scăzut cu peste 60% în ultimii zece ani.
Cu toate acestea, experţii susţin că este posibilă o redresare a situaţiei. Datorită unor măsuri de conservare s-au obţinut rezultate încurajatoare pentru 5% dintre mamiferele ameninţate. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) este, în prezent, considerat doar "în pericol", după ce a fost reintrodus cu succes în Mexic, iar calul sălbatic (Equus ferus) a fost reintrodus în Mongolia.