O tulpină modificată a virusului care cauzează herpes, folosită în tratarea cancerului de piele

O tulpină modificată genetic a virusului care cauzează herpes a generat rezultate promiţătoare în tratarea cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat recent de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului O tulpină modificată a virusului care cauzează herpes, folosită în tratarea cancerului de piele

O tulpină modificată a virusului care cauzează herpes, folosită în tratarea cancerului de piele (Imagine: Hepta)

Această tulpină modificată a virusului nu este dăunătoare pentru celulele sănătoase din organism, însă, atunci când este injectată în tumori, reuşeşte să se multiplice şi să elibereze anumite substanţe care luptă eficient împotriva cancerului.

Potrivit rezultatelor acestui studiu clinic, publicat în Journal of Clinical Oncology şi citat de bbc.com, noua terapie are potenţialul de a prelungi cu mai mulţi ani speranţa de viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu melanom.

Tratamentul nu a fost deocamdată omologat.

Terapii autoimune similare împotriva melanomului sunt deja disponibile în Statele Unite şi în Europa, însă autorii acestui studiu consideră că noul tratament, denumit T-Vec, ar putea deveni în viitorul apropiat o terapie suplimentară extrem de folositoare.

T-Vec reprezintă, de asemenea, primul tratament contra melanomului care utilizează un virus.

Testele preliminare au fost efectuate pe un eşantion alcătuit din 436 de pacienţi din 64 de centre medicale din Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Africa de Sud care erau diagnosticaţi cu melanom inoperabil.

Potrivit cercetătorului Kevin Harrington, profesor la Institute of Cancer Research din Londra, coordonatorul secţiunii britanice a acestui studiu, tulpina modificată genetic a virusului care cauzează herpes s-a dovedit a fi extrem de eficientă împotriva cancerului de piele, întrucât acţionează pe două căi împotriva tumorilor: T-Vec distruge în mod direct celulele canceroase şi semnalizează şi conduce celulele sistemului imunitar împotriva celulelor canceroase.

La începutul acestui an, un medicament folosit în imunoterapie, pembrolizumab, a devenit primul tratament aprobat printr-o procedură urgentată în Marea Britanie pentru pacienţii cu melanom în stare avansată, în urma unei decizii a guvernului britanic.

Melanomul ocupă locul al şaselea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie şi ucide peste 2.000 de persoane în această ţară în fiecare an.

Arsurile de la nivelul pielii, cauzate de acţiunea dăunătoare a razelor ultraviolete, sporesc riscul de apariţie a acestui tip de cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici