- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (27.11.2012, 14:21)
- Florin Badescu
O uriaşă furtună de praf, generatoare de schimbări atmosferice, monitorizată de NASA pe Marte - FOTO
NASA monitorizează de două săptămâni o uriaşă furtună de praf pe Marte, care a generat schimbări atmosferice, detectate de sonda marţiană orbitală americană MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) şi, la sol, de robotul Opportunity.
Urmărește
964 afișări
O uriaşă furtună de praf, generatoare de schimbări atmosferice, monitorizată de NASA pe Marte - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Este pentru prima dată de la misiunile spaţiale americane Vicking din anii 1970 când astfel de furtuni pot fi observate în acelaşi timp de o sondă orbitală şi de un robot plasat pe Marte, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul NASA.
Recent, astfel de furtuni de praf au afectat suprafeţe întinse de pe planeta roşie, în 2001 şi în 2007, reaminteşte Agenţia spaţială americană.
"Încercăm să identificăm motivul pentru care aceste furtuni ating astfel de suprafeţe apoi încetează să mai crească, în timp ce altele sfârşesc prin a cuprinde întreaga planetă", afirmă Rich Zurek, unul dintre coordonatorii misiunilor de pe Marte de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), deţinut de NASA în localitatea californiană Pasadena.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
"Această furtună rămâne pentru moment una regională, dar ea a început într-o zonă de pe Marte în care, în trecut, s-au format altele care au cuprins apoi întreaga planetă", a adăugat Zurek.
După decenii de monitorizare, oamenii de ştiinţă au aflat că furtunile de praf se produc în anumite anotimpuri. Ultima dintre ele a început în urmă cu câteva săptămâni, odată cu începutul primăverii în emisfera sudică.
Instrumentele de la bordul MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) au detectat pe 16 noiembrie o încălzire a atmosferei marţiene la aproximativ 25 de kilometri deasupra furtunii. De atunci, temperatura a crescut cu 25 de grade Celsius.
Acest fenomen se explică prin absorbţia la această altitudine a căldurii emise de razele solare de praful ridicat de vânturi.
O încălzire a fost detectată şi la latitudini apropiate de polul nordic, datorită circulaţiei atmosferice.
Instrumentele meteorologice de la bordul robotului american Opportunity, aflat pe Marte din anul 2004, care se află pentru moment la o distanţă de peste 1.300 de kilometri de furtună, au constatat şi ele o schimbare a presiunii atmosferice, indică NASA.
Dacă această furtună va continua să se extindă, s-ar putea ca Opportunity să fie afectat, întrucât robotul depinde de energia solară pentru a-şi obţine electricitatea de care are nevoie. Nu este însă şi cazul pentru robotul Curiosity, care a ajuns într-o zonă aflată aproape de ecuatorul marţian, pe 6 august, şi depinde de un generator nuclear.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe