- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (09.02.2011, 19:33)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O verigă lipsă în evoluţia şerpilor, descoperită cu ajutorul unei tehnici imagistice 3D
Cercetătorii francezi au descoperit, în urma unei analize printr-o tehnică imagistică în 3D a unei fosile de şarpe veche de 95 de milioane de ani, care avea membre posterioare, noi informaţii despre evoluţia acestei specii, potrivit unui studiu citat de AFP.
Urmărește
211 afișări
O verigă lipsă în evoluţia şerpilor, descoperită cu ajutorul unei tehnici imagistice 3D (Imagine: Mediafax Foto)
Şerpii cu membre sunt verigi cheie în evoluţia acestei specii, pentru că au o morfologie intermediară, a explicat Alexandra Houssaye, de la Centrul de cercetări asupra paleodiversităţii şi paleomediilor de la Muzeul Naţional de Istorie naturală din Paris.
În urma analizei printr-o tehnică imagistică în 3D s-a descoperit că arhitectura internă a oaselor membrelor acestor fosile este similară celei unei şopârle terestre moderne, a indicat muzeul într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Pentru a înţelege modul în care şerpii şi-au pierdut treptat labele în timpul evoluţiei, cercetătorii au utilizat analiza prin raze X de înaltă energie pentru a obţine imagini ale structurii osoase a fosilei aparţinând speciei Eupodophis descouensi, veche de 95 de milioane de ani.
Cercetătorii cunosc în prezent şase specii de şerpi "care nu aveau labe anterioare, ci doar două posterioare", a precizat Houssaye. Dar nu mai există decât trei exemplare fosile din aceste specii, printre care cea de Eupodophis descouensi, descoperită în Liban în urmă cu zece ani.
Lungă de aproximativ 50 de centimetri, fosila lasă să se vadă un membru posterior lung de 2 centimetri.
Cercetătorii doreau să afle cum a regresat acest membru, devenind din ce în ce mai scurt, în procesul evoluţiei.
Imaginile de înaltă definiţie au permis descoperirea în detaliu a structurii osoase a unei a doua labe îngropate în roca unde a fost descoperită fosila. Din această labă rămăsese doar un fragment din încheietură, cu patru oase. Iar acest şarpe îşi pierduse deja membrele anterioare, a spus Houssaye.
Imaginile în 3D au arătat că membrele posterioare ale acestei specii nu mai erau dotate cu labe şi degete.
Tehnica imagistică la care au apelat cercetătorii este special dezvoltată pentru studierea mostrelor plate alungite - laminografia prin sincrotron (accelerator de particule).
Fosila, întoarsă la 360°, a fost expusă razelor X de înaltă energie ale sincrotronului, pentru a obţine detalii de câţiva microni. Tehnica nu afectează deloc mostrele, a spus Paul Tafforeau, de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble (Franţa).
El este coautor al studiului care descrie descoperirea şi care a fost publicat în The Journal of Vertebrate Paleontology.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe